Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 nov 2016 Nieuws

Baanverlies in financiële dienstverlening houdt aan

In vrijwel alle sectoren neemt het aantal banen sinds vorig jaar weer toe. Dit geldt niet voor banken en verzekeraars. UWV gaat uit van een daling van 10 duizend banen in de financiële dienstverlening in de periode 2016-2017. In de periode 2008-2015 gingen in de sector al 41.000 werknemersbanen verloren , een verlies van de werkgelegenheid van 14 procent.
Werkzoekenden afkomstig uit de financiële dienstverlening komen moeilijk weer aan de slag. Ze maken vaker de overstap naar andere sectoren en starten relatief vaak als zelfstandige vanuit de WW. Dit staat in een nieuwe publicatie van UWV over de financiële sector.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "UWV - Perspectieven voor WW'ers vanuit de financiële dienstverlening" (pdf, 13 pagina's)

WW’ers afkomstig uit de financiële dienstverlening zijn gemiddeld ouder, hoger opgeleid en hadden vaker een vast contract voordat zij werkloos werden dan gemiddeld. Meer dan 40% van de instroom is 50-plus en ongeveer 80% had bij de laatste werkgever een vast contract. Zo’n vier van de tien WW’ers uit de financiële dienstverlening komt binnen een jaar weer aan werk. Gemiddeld over alle sectoren is dit percentage 65%. De baankansen voor financieel specialisten en economen zijn beduidend beter dan die van boekhoudkundig medewerkers, receptionisten en telefonisten. Voor alle beroepsgroepen geldt dat 45-plussers minder snel aan het werk komen dan 45-minners.

Start eigen bedrijf

De financiële dienstverlening is een krimpende sector. Daarom vinden veel werkzoekenden werk in een andere sector. Een aanzienlijk deel gaat aan de slag in de overige zakelijke dienstverlening, waar accountants, administratiekantoren en detacheringsbureaus onder vallen. Ook gaan veel werkhervatters als uitzendkracht aan het werk. Opvallend veel WW’ers met een financiële achtergrond beginnen voor zichzelf: van de 45-plussers gaat 14% aan het werk als zelfstandige, bij de 45-minners is dat 7%. Bij financieel specialisten en economen en bij vertegenwoordigers en inkopers liggen die percentages nog hoger.

Digitalisering

De belangrijkste oorzaak van de krimpende werkgelegenheid in de financiële dienstverlening is de opkomst van online dienstverlening. Steeds meer zaken, zoals betalingen en het afsluiten van verzekeringen, gaan via internet. Het lokale kantorennet van banken en verzekeraars krimpt daardoor steeds verder.

 

Bron: UWV

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 nov 2016

Laatst gewijzigd

22 nov 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.