Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
25 nov 2016 Nieuws

40 procent Nederlanders voor onterven van kind

40 procent van de Nederlanders vindt dat het wettelijk mogelijk moet zijn je volwassen kind te onterven, zonder dat het kind recht heeft op de zogenoemde legitieme portie. Zij vinden dat ouders volledig zelf mogen bepalen wat er met hun erfenis gebeurt in plaats van de overheid. Dit maakte de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bekend. Het onderzoek naar de legitieme portie werd uitgevoerd door GfK.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De belangrijkste reden voor een onterving is de veroordeling van een kind voor een misdrijf tegen een ouder. Dat is nu ook al wettelijk vastgelegd. 74 procent van de Nederlanders vindt dat kinderen dan geen recht hebben op de legitieme portie. Verslaving van een kind (59 procent) en langdurig geen contact of een verstoorde relatie tussen ouder en kind (39 procent) zijn andere redenen.

‘Bloedband geeft niet automatisch recht op een erfenis’

Er deden ruim 1.000 Nederlanders mee aan het onderzoek. 29 procent daarvan vindt dat je kinderen niet volledig moet kunnen onterven, terwijl 31 procent neutraal tegen het onderwerp aankijkt. Voorstanders voor afschaffing van de legitieme portie (40 procent) vinden dat ouders keuzevrijheid moeten hebben om te bepalen wat er met een erfenis gebeurt. Een bloedband is volgens hen geen automatisme meer voor een onherroepelijk recht op een deel van de erfenis. Ook geven zij aan dat ouders vast een goede reden hebben om een kind te onterven. Inwoners van de drie grote steden, hoogopgeleiden, dertigers en ouders van minderjarige kinderen zijn relatief vaak voorstanders van afschaffing. 65-plussers zijn juist relatief vaak tegenstanders. ‘Het blijft toch je kind’ en ‘Je hebt gekozen voor kinderen, die hebben ook rechten’ zijn argumenten die door hen vaak worden genoemd.

Maatschappelijk signaal

Aanleiding voor het onderzoek zijn geluiden uit de politiek, maatschappij en de notariële beroepsgroep dat de legitieme portie niet meer van deze tijd zou zijn. Zo geven notarissen aan steeds vaker vragen over onterving te krijgen. Ook zijn notarissen zelf in meerderheid voor afschaffing van de legitieme portie. De beroepsorganisatie vroeg haar leden in december 2015 te reageren op de stelling ‘Schaf de legitieme portie af’. 62 procent van de respondenten was het daarmee eens.

Wat is de legitieme portie?

In Nederland hebben kinderen volgens de wet altijd recht op een deel van de erfenis van hun ouders: de legitieme portie. Kinderen kunnen dat deel ook opeisen als ze zijn onterfd door hun ouder(s). Onterfde kinderen hebben alleen recht op geld, niet op spullen. Alleen als kinderen zijn veroordeeld voor een misdrijf tegen hun ouders, erven ze helemaal niets.

 

Bron: KNB

Lees ook…

Kamerbrief over gebruikte terminologie Wet bescherming erfgenamen tegen schulden

Minister van der Steur heeft op het verzoek van de Vaste Commissie van Veiligheid en Justitie zijn reactie naar de Eerste Kamer gestuurd. De commissie had om een reactie verzocht over de gebruikte terminologie in de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden. Leden van de Kamer hadden hierin een mogelijke verkeerde woordkeuze geconstateerd.

Verblijvingsbeding en behoud overgangsregime bestaande eigenwoningschuld?

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat gezamenlijk een woning wordt aangekocht, terwijl de kopers niet gehuwd / geregistreerde partners zijn, maar 'samenwoners'. Wat gebeurt er bij overlijden van een van de partners, als er geen testament is, maar wel een samenlevingscontract (met verblijvingsbeding)?

Digitaal loket voor slapende tegoeden bankrekeningen beschikbaar

Erfgenamen kunnen makkelijker nagaan of een overleden familielid nog een slapend tegoed had bij een bank. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft hier een digitaal loket voor geopend.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 nov 2016

Laatst gewijzigd

25 nov 2016

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.