Daarnaast gaat DNB volgend jaar onderzoek doen naar de mogelijkheden om de risico’s van klimaatverandering voor de financiële sector te testen. Behalve naar verschillende toekomstscenario’s wordt ook gekeken naar het in kaart brengen van de risico’s van klimaatverandering voor vooral de verzekeringssector.
Het onderzoek naar een stress test voor het klimaat maakt onderdeel uit van een nieuw onderzoek in vervolg op de eerder dit jaar verschenen DNB-rapporten over duurzaam beleggen in de pensioensector en over energietransitie (de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen). DNB wil beter inzicht in hoe klimaatrisico’s de financiële positie van financiële instellingen raken en wil vervolgens bekijken welke consequenties dit heeft voor het toezicht op de financiële sector. Hierover is nu nog maar weinig bekend, ook internationaal.
- "Toezicht vooruitblik 2017" (pdf, 48 pagina's)
- "Kredietmarkten in beweging" (pdf, 44 pagina's)
Bron: DNB
Verschillen in kapitaaleisen tussen banken, verzekeraars en pensioenfondsen zorgen er overigens nog wel voor dat in sommige segmenten van de hypotheekmarkt de kapitaaleisen drempelverhogend werken. In het segment hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn verzekeraars actief met behoorlijke volumes, maar de kapitaaleisen voor deze hypotheken zijn voor verzekeraars vele malen hoger dan voor banken. Voor het Verbond is dit een belangrijk punt bij de review van Solvency II, die in 2018 plaatsvindt.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99