MijnFintool

Nieuws

Risicoweging van NHG-hypotheken onder de standaardbenadering

Bij de risicoweging van elke hypotheek moeten banken er rekening mee houden dat de NHG-voorwaarden en daarmee de kredietprotectie zijn veranderd. Dit meldt DNB.

De voorwaarden en normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden regelmatig aangepast. Op 1 januari 2013 en 1 januari 2014 zijn twee wijzigingen in de NHG Voorwaarden & Normen ingegaan. Hierdoor kan de daadwerkelijke kredietprotectie van de NHG per hypothecaire lening verschillen. Beide wijzigingen zijn dan ook relevant voor de risicoweging van NHG-hypotheken.  

Volledige aflossing

Vanaf 2013 moet een NHG-hypotheek vrijwel altijd binnen maximaal dertig jaar volledig worden afgelost, volgens een annuïtair of sneller aflossingsprofiel. Vóór 2013 werden ook gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheken of leningen met een trager aflossingsprofiel gegarandeerd. Het door de NHG gegarandeerde bedrag loopt echter ook voor deze oudere hypotheken af volgens een 30-jaars annuïtair schema. De NHG dekt in dit geval daarom een steeds kleiner deel van de hoofdsom. Sinds 1 januari 2014 dragen banken voor nieuwe NHG-hypotheken een verplicht eigen risico van 10% van het berekende verlies.

NHG-hypotheken verstrekt vóór 1 januari 2013

Voor de NHG-hypotheken van vóór 2013 vermindert het gegarandeerde bedrag annuïtair, waarbij verondersteld wordt dat de lening na maximaal dertig jaar geheel is afgelost. Als de daadwerkelijke hypotheek in een tragere aflossing voorziet, dan zijn de eventuele verliezen die het gegarandeerde bedrag overstijgen volledig voor rekening van de bank. Op de lening is als gevolg van de overheidsgarantie via het NHG een risicoweging van 0% van toepassing tot een maximum van de NHG-garantie. Boven het bedrag van de NHG-garantie worden de normale risicogewichten voor hypotheken toegepast.

NHG-hypotheken verstrekt na 1 januari 2014

Bij deze hypotheken moet vrijwel altijd binnen maximaal dertig jaar volledig worden afgelost, volgens een annuïtair of sneller aflossingsprofiel. Daardoor is de uitstaande nominale hoofdsom in principe volledig gedekt door de NHG. Echter, vanaf 1 januari 2014 dragen banken een verplicht eigen risico van 10% in een eventueel verlies. Dit betekent dat de waarde van de NHG-dekking voor de risicoweging onder de SA met 10% moet worden verminderd. Op het door de NHG gedekte deel van de exposure is de 0%-weging van toepassing, en daarboven worden de normale risicogewichten voor hypotheken toegepast.

Pijler II

Naast de kapitalisatie van NHG-hypotheken onder Pijler I dienen banken onder pijler II in hun Internal Capital Adequacy Assessment Process (ICAAP) rekening te houden met specifieke risico’s van NHG-hypotheken. Zo keert de NHG bijvoorbeeld niet uit bij eventuele gebreken bij de verstrekking van de lening.  

Meer informatie

U vindt in Open Boek Toezicht (Engelstalig) meer informatie en enkele rekenvoorbeelden over de risicoweging van NHG-hypotheken onder de standaardbenadering.

Bron: DNB

Modules & dossiers

Opvoerdatum

22 dec 2016

Laatst gewijzigd

22 dec 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1