Download 'Kamerbrief over Fonds Duurzaam Funderingsherstel en oprichting Stichting Fonds Duurzaam Funderingsherstel' (pdf, 6 pagina's)
Eigenaar-bewoners met een te laag inkomen of een te lage woningwaarde ten opzichte van het hypothecair krediet komen op de reguliere hypotheekmarkt niet in aanmerking voor een aanvullende lening om hun fundering te herstellen.
Dit fonds kan aan deze huiseigenaren binnen hun financiële mogelijkheden (met toepassing van de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet) leningen op maat verstrekken, doordat gemeenten financiële bijdragen leveren voor de betaalrisico’s. Voor het mitigeren van de waarderisico’s leveren de betrokken financiële instellingen, die de hypothecaire lening voor de woning hebben verstrekt, een financiële bijdrage of biedt de NHG een garantie. Met een lening uit het Fonds Duurzaam Funderingsherstel kunnen de betrokken eigenaar-bewoners toch een lening krijgen om de fundering van hun woning te herstellen.
Het fonds verstrekt uitsluitend leningen aan eigenaren-bewoners indien hun woning is gelegen in een gemeente die een overeenkomst met het Fonds Duurzaam Funderingsherstel heeft gesloten. Gemeenten zijn echter niet verplicht deel te nemen aan het fonds. Indien een gemeente niet deelneemt aan het fonds, kunnen aan eigenaren-bewoners uit die gemeente geen leningen worden verstrekt.
In geval het fonds leningen verstrekt aan eigenaren die onvoldoende kredietwaardig zijn dienen de betreffende gemeenten (in geval van een te laag inkomen op grond van de Regeling hypothecair krediet) en de betrokken financiële instellingen (in geval van te lage waarde van de woning ten opzichte van de lening) een bijdrage in het fonds te storten. De bijdragen van gemeenten en financiële instellingen zijn gebaseerd op een gemiddelde risicoafdekking en komen ten goede aan het vermogen van het fonds. Met deze bijdragen van gemeenten en financiële instellingen worden de betaal- en/of waarderisico’s voor het fonds beperkt.
Het fonds kent twee producten, toegesneden op het inkomen van de aanvrager. De leennormen van de AFM/Nibud zijn uitgangspunt voor het verstrekken van de leningen door het fonds, zodat de betaalbaarheid voor de consument is gewaarborgd.
Aanvragers met een voldoende hoog inkomen kunnen in aanmerking komen voor de funderingslening. Dit is een hypothecaire lening met een vaste rente gedurende de looptijd van 30 jaar. De lening dient volgens een annuïtair schema te worden afgelost. De betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar.
Aanvragers met een te laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor Funderingslening Maatwerk. Deze wordt altijd aangeboden samen met een Combinatielening. De Funderingslening Maatwerk heeft een vaste rente en een looptijd van 30 jaar en dient annuïtair te worden afgelost. De rente van de Funderingslening Maatwerk is fiscaal aftrekbaar. De aflossingscomponent van de maandannuïteit wordt de eerste drie jaar - en bij onvoldoende draagkracht in de jaren daarna - betaald vanuit de Combinatielening, die daardoor oploopt. Het rentedeel van de Funderingslening Maatwerk wordt betaald uit het fonds. De gemeenten doen hiervoor een bijdrage bij aanvang van de lening. Met elke betaling uit de Combinatielening voor de Funderingslening Maatwerk neemt de schuld in de Combinatielening toe. De Combinatielening heeft een vaste rente, gelijk aan die van de Funderingslening Maatwerk, en een looptijd van 30 jaar. De Combinatielening kwalificeert niet als een Eigen Woningschuld. Het is een oplopende Box 3 schuld. De rente van de Combinatielening is derhalve niet fiscaal aftrekbaar.
Door het herstel van de fundering neemt de waarde van de eigen woning toe met ten minste de kosten van het funderingsherstel en zal weer meelopen in de reguliere prijsontwikkelingen op de woningmarkt.
Bron: Rijksoverheid
De bouwmaterialen van nieuwe huizen en kantoren mogen het milieu niet onnodig belasten. Vanaf 2018 gelden er minimum-eisen voor de duurzaamheid van nieuwe huizen en kantoren. Daarbij telt de productiewijze van de gebruikte bouwmaterialen, het transport, de levensduur van de materialen en de manier van afdanken. Door de milieugegevens van alle gebruikte materialen in een computerprogramma in te voeren, rolt er een uitkomst over de duurzaamheid van het hele gebouw uit de berekening.
Dat is het voorstel van minister Blok (Wonen). Hij wil een grens voor milieubelasting van huizen en kantoren vanaf 2018 opnemen in het Bouwbesluit. Het voorstel gaat nog naar de Tweede Kamer. De bouwwereld experimenteert al sinds 2012 vrijwillig met de milieuprestatie van gebouwen; er is dus al ervaring mee opgedaan.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99