MijnFintool

Nieuws

Nog veel kritiek op nieuwe Zorgwet

Naast alle verschillende punten van kritiek, was er volgens het Verbond van Verzekeraars in elk geval één gemeenschappelijk gevoel onder alle aanwezigen bij het Rondetafelgesprek dat de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Wet op de zorgtoeslag en de Zorgverzekeringswet had georganiseerd: een goed oordeel is nog onmogelijk. Er zijn essentiële onderdelen onbekend, zoals de wijze van verevening.

De Vaste Kamercommissie VWS liet zich onlangs door wetenschappers, zorgverzekeraars, patiënten- en consumentenorganisaties en zorgaanbieders bijpraten over de nieuwe Zorgwet. Wetenschappers zetten vraagtekens bij de contracteerplicht en de zorgplicht. Verzekeraars delen deze opvatting. Zij gaven desgevraagd aan een protocol te kunnen afspreken, zodat risicoselectie ook in de aanvullende verzekering zoveel mogelijk wordt voorkomen. VNO-NCW viel over de verplichte werkgeversbijdrage die is voorzien. Deze moet van de baan. Van de kant van de zorgconsumenten hoorden de Kamerleden vooral een collectieve zorg over de tendens dat steeds meer voorzieningen uit het basispakket verdwijnen, over risicoselectie via de aanvullende verzekering en over de intransparantie van verzekeringsproducten. Ook toonden ze zich kritisch over collectieve contracten en de mogelijke kruissubsidiëring tussen individuele en collectieve contracten. Volgens de FNV waren de inkomensgevolgen voor bepaalde groepen nog steeds onduidelijk.

Volgens de zorgaanbieders zouden verzekeraars vooral moeten letten op de kwaliteit van de zorg, en niet alleen op de prijs. Zij vroegen de Kamer daar in het toezicht op het contracteerbeleid rekening mee te houden.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars, 05-11-2004

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

05 nov 2004

Laatst gewijzigd

05 nov 2004

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1