MijnFintool

Nieuws

Werkloosheid neemt verder af in januari

De werkloosheid is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 8 duizend per maand afgenomen, meldt het CBS. Hiermee kwam het aantal werklozen in januari uit op 480 duizend. Dit is 5,3 procent van de beroepsbevolking. UWV telde eind januari 419 duizend WW-uitkeringen.

UWV: meer nieuwe WW-uitkeringen aan bankpersoneel

UWV verstrekte in de eerste maand van dit jaar 45 duizend nieuwe WW-uitkeringen, 20 procent minder dan in januari vorig jaar. Het aantal nieuwe uitkeringen in januari is in acht jaar tijd niet zo laag geweest. Vanuit bijna alle sectoren was vergeleken met een jaar geleden sprake van een daling van het aantal nieuwe uitkeringen. Alleen vanuit de bankensector nam het aantal nieuwe uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden sterk toe (30,8 procent).

Meer mensen met werk

In Nederland wonen 12,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. Hiervan had in januari 66,3 procent betaald werk. Dat zijn 8,5 miljoen mensen, 4,6 miljoen mannen en 3,9 miljoen vrouwen. In de afgelopen drie maanden is het aantal mensen met betaald werk met gemiddeld 16 duizend per maand gegroeid.

Van de mensen van 15 tot 75 jaar hebben er 4,3 miljoen geen betaald werk. Van hen zijn er 480 duizend werkloos en 3,8 miljoen mensen zijn niet op zoek of niet direct beschikbaar voor werk. In deze laatste groep zijn vrouwen met 2,2 miljoen in de meerderheid.

Meer baanvinders dan -verliezers

De verdere daling van de werkloosheid komt vooral doordat er meer werklozen werk vonden, dan werkenden hun baan kwijtraakten. Verder meldden zich meer mensen op de arbeidsmarkt, dan er mensen stopten met werken en de arbeidsmarkt verlieten. Daardoor nam de beroepsbevolking (werkenden plus werklozen) over de afgelopen drie maanden ook verder toe.

Vooral vermindering baanverlies bij flexwerkers

Bij werknemers met een flexibele arbeidsrelatie daalde het aantal mensen dat werkloos werd het sterkst. In 2016 werden 93 duizend mensen (4,6 procent) werkloos na een flexibele arbeidsrelatie. Een jaar eerder was dat nog 6,1 procent. Het aantal flexwerkers neemt wel nog steeds toe omdat de instroom in flexibele banen groter is dan de uitstroom.
Ook bij mensen met een vast dienstverband nam het percentage baanverliezers af, van 1,5 procent naar 1,3 procent, ofwel 63 duizend personen. Bij zelfstandigen nam het percentage dat een jaar later geen werk meer had en op zoek was naar een baan niet verder af. Met 0,6 procent is dat wel het laagste percentage van alle werkenden.

 

Bron: CBS

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 feb 2017

Laatst gewijzigd

16 feb 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1