MijnFintool

Nieuws

Heeft voertuig een kentekenplicht en is er dekking onder de AVP?

Van circa 50 type voertuigen heeft het Verbond van Verzekeraars in tabelvorm een overzicht gegeven van de toegestane maximumsnelheid, plaats op de weg, minimumleeftijd en rijbewijs bestuurder, verzekeringsplicht, kentekenplicht en of er wel/geen dekking is op een AVP.
Minister Blok geeft in een kamerstuk een beleidsreactie op een eerder verricht onderzoek 'verzekeringsplicht motorvoertuigen'.

Download: "Overzicht" (pdf, 10 pagina's)

 

Bron: Verbond van Verzekeraars

Beleidsreactie onderzoek verzekeringsplicht motorvoertuigen

Download:

- "Kamerstuk" (Word, 6 pagina's)

- "Verzekeringsplicht motorvoertuigen" (pdf, 96 pagina's)

Artikel 30, tweede lid, Wam onder toepassingsbereik Wahv

Onverzekerd rijden kan, na het veroorzaken van een ongeval, leiden tot niet-vergoede schade van slachtoffers. In artikel 30, tweede lid, Wam is het niet verzekeren van een motorrijtuig dat in het kentekenregister is ingeschreven en te naam is gesteld daarom strafbaar gesteld. In opdracht van het OM vergelijkt de Dienst Wegverkeer (RDW) periodiek het kentekenregister met het verzekeringenregister  om te zien voor welke voertuigen geen verzekering staat geregistreerd, de zogenoemde registervergelijking. Als uit de registervergelijking blijkt dat een motorrijtuig wel in het kentekenregister maar niet in het verzekeringsregister staat, stuurt de RDW een zogenaamde vorderingsbrief waarin de kentekenhouder wordt gewezen op de strafbaarheid. In de vorderingsbrief wordt de mogelijkheid gegeven om met een geschrift van een verzekeraar te laten blijken dat het voertuig wel verzekerd is (de zogenaamde 34-Wam-verklaring). Als blijkt dat een voertuig niet verzekerd is, kan handhavend worden opgetreden.

Het voorkomen van onverzekerde voertuigen

Het streven is dat iedereen die een voertuig bezit daarvoor een verzekering heeft. Dit zou kunnen worden bereikt door een integrale aanpak waarbij meer mogelijkheden worden benut en initiatieven worden ontwikkeld om te voorkomen dat voertuigen onverzekerd zijn. Daarbij kan worden gedacht aan waarschuwen over de gevolgen van niet verzekeren, eisen aan de tenaamstelling stellen alsmede de verantwoordelijkheid en betrokkenheid van verzekeraars. Ook wordt in het rapport een aantal suggesties gedaan om de instroom van nieuwe onverzekerde voertuigen te voorkomen zoals eisen aan de tenaamstelling en inningstrajecten in plaats van beëindiging door verzekeraars bij het ontbreken van een betaling. Ik zal met de ketenpartners in overleg treden om voornoemde maatregelen uit te werken om de instroom van nieuwe onverzekerde voertuigen terug te dringen.

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

17 feb 2017

Laatst gewijzigd

17 feb 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1