MijnFintool

Nieuws

Wob-verzoek inzake afboekbeleid rekening-courant DGA door Belastingdienst

Bij het ministerie van Financiën is een Wob-verzoek binnengekomen naar informatie met betrekking tot het gevoerde beleid ten aanzien van het belastingvrij afboeken van een vordering van een besloten vennootschap op haar directeur/groot aandeelhouder, zoals aan de orde is geweest in een artikel van het Financieele Dagblad van 16 april 2016.

Belastingvrij wegstrepen van een rekening-courantschuld

"De Belastingdienst bestrijdt gevallen van 'belastingvrij wegstrepen van een rekening-courantschuld van de dga aan zijn vennootschap'. Belastingvrij wegstrepen komt er op neer dat de dga en zijn adviseur eerst jarenlang onjuist aangifte doen en vervolgens stellen dat de inspecteur niet meer kan navorderen. Het wettelijke nieuw feit-vereiste zou dit in de weg staan. Wie opzettelijk onjuist aangifte doet wordt niet beschermd door het nieuw feit-vereiste. Er zal navordering plaatsvinden. Daarnaast kunnen in die situaties boetes worden opgelegd of een strafrechtelijk traject worden gestart. In dat laatste geval is de verjaringstermijn twaalf jaar." Dit heeft het Ministerie van Financiën in een een reactie aangegeven.

De fiscale behandeling van een rekening-courant-positie heeft over het algemeen het volgende verloop. De door de digra bij de BV opgenomen gelden worden in de rekening-courant geboekt. Daarmee geven betrokkenen aan dat deze opgenomen gelden door de digra aan de BV zijn schuldig gebleven en niet bijvoorbeeld een onttrekking vormen. Dergelijke posities kunnen op de volgende wijze en tijdstippen tot een uitdeling leiden:

1) De opgenomen gelden zijn van aanvang af aan het vermogen van de vennootschap onttrokken. Het betreft een schijnlening, dan wel een lening waaraan geen reële terugbetalingsverplichting is verbonden. De onttrekkingen/uitdeling vindt alsdan plaats op het moment dat de bedragen bij de vennootschap zijn opgenomen.

2) Vanaf een bepaald moment komt vast te staan dat de BV de lening formeel of materieel heeft kwijtgescholden. Het is duidelijk dat de lening niet kan of zal worden terugbetaald. De onttrekking/uitdeling tot het gehele bedrag van de lening of een deel daarvan vindt alsdan plaats op het moment waarop vaststaat dat de debiteur niet hoeft terug te betalen (feitelijke kwijtschelding plaatsvindt).

3) De lening groeit stapsgewijs aan en wordt gedeeltelijk als lening aangemerkt. Vanaf een bepaalde omvang van de schuld is duidelijk (veelal wordt dat in het kader van een vaststellingsovereenkomst zo afgesproken) dat het meerdere in wezen als onttrekking/uitdeling heeft te gelden. Het meerdere vormt dan een uitdeling op het moment dat die bedragen worden opgenomen.

Als belanghebbende achteraf het standpunt inneemt dat geen sprake is van een lening, maar dat daarmee de bedragen definitief aan het vermogen van de vennootschap onttrokken zijn en er dus eerder sprake is geweest van een uitdeling al hij ook moeten aangeven dat beide partijen zich ervan bewust waren dat de opgenomen bedragen ten titel van dividend aan de vennootschap zijn onttrokken.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

24 feb 2017

Laatst gewijzigd

24 feb 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1