Allereerst is van belang dat de polissen met beperkende voorwaarden geen eenduidige categorie zijn; het gaat om naturapolissen waarbij sprake is van wat meer beperkende voorwaarden dan bij een gemiddelde naturapolis. In 2016 waren 13 polissen met beperkende voorwaarden op de markt waarvan er voor 11 selectief zorg was ingekocht. Deze 11 polissen zijn het onderwerp van dit onderzoek.
Op basis van haar onderzoeken concludeert de NZa dat een polis met beperkende voorwaarden op de onderzochte onderdelen (o.a. kwaliteit, wachttijden) gelijkwaardig is aan een gemiddelde naturapolis. Bij polissen met beperkende voorwaarden worden met minder zorgaanbieders contracten afgesloten, waardoor dergelijke polissen potentieel gevoeliger zijn voor eventuele knelpunten als het gaat om de bereikbaarheid of tijdigheid van de zorg.
Mede doordat bij de polissen met beperkende voorwaarden aanvullende kwaliteits- en/of andere criteria zijn gehanteerd om te komen tot een selectie van zorgaanbieders, is de verwachting van de NZa dat de geselecteerde aanbieders desondanks even goed tegemoet kunnen komen aan de zorgvraag van verzekerden. In eerder onderzoek heeft de NZa al vastgesteld dat de beperkingen niet zo vergaand zijn dat de zorgplicht in het geding is.
De NZa stelt daarnaast vast dat een polis met beperkende voorwaarden niet altijd een goedkope(re) polis is dan een naturapolis, zelfs als er een korting op de tarieven is afgesproken.
Download:
- "Kamerbrief" (pdf, 2 pagina's)
- "Rapport 'Zorginkoop voor polissen met beperkende voorwaarden'" (pdf, 19 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99