MijnFintool

Nieuws

Brief over ongewenste effecten van wet- en regelgeving huurtoeslag

Minister Plasterk heeft De Nationale ombudsman antwoord gegeven op diens brief over ongewenste effecten van de wet- en regelgeving inzake huurtoeslag voor financieel kwetsbare burgers.

Brief Nationale ombudsman

Wet- en regelgeving heeft in bepaalde situaties ongewenste gevolgen voor financieel kwetsbare gezinnen. Hierdoor neemt het risico op armoede en schulden voor hen verder toe. De Nationale ombudsman -Reinier van Zutphen- krijgt hierover met enige regelmaat klachten. De gevallen waar het om gaat, heeft de Nationale ombudsman per brief gesignaleerd bij verantwoordelijk minister Blok en staatssecretaris Klijnsma. Hij vraagt hun dringend de genoemde knelpunten zo snel mogelijk weg te nemen.

Echtscheiding en toeslagen

De Nationale ombudsman noemt in zijn brieven in totaal vier situaties waarin regels onbedoelde en onredelijke nadelige gevolgen hebben voor financieel kwetsbare burgers. Eén daarvan betreft bijvoorbeeld de situatie waarin twee echtgenoten een minimuminkomen uit bijstand hebben en maximale toeslagen ontvangen. Halverwege 2013 gaat de man elders wonen, vindt werk en zijn inkomen stijgt aanzienlijk. Enkele jaren later ontvangt de vrouw een flinke terugvordering voor zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Oorzaak: het hogere inkomen van haar ex zorgt ervoor dat het gezamenlijk toetsingskomen 2013 hoger uitvalt dan verwacht. De vrouw moet een deel van de toeslagen 2013 terugbetalen terwijl zij dat jaar een minimuminkomen had en niet profiteerde van het hogere inkomen van haar ex.

Afkoop pensioen

Huurtoeslagontvangers kunnen in 'bijzondere situaties' waaronder de verplichte afkoop van een pensioen bij de Belastingdienst/Toeslagen het verzoek indienen om een inkomen of een inkomensbestanddeel buiten beschouwing te laten. U geeft aan dat het in de praktijk regelmatig voorkomt dat belanghebbenden er te laat achter komen dat deze regeling bestaat en dat zij daarvoor in aanmerking kunnen komen. Dat is met name het geval als de bijzondere situatie zich eenmalig voordoet.

Zoals u terecht stelt, kan een huurtoeslagontvanger op grond van het Besluit op de huurtoeslag (Bht) uitsluitend door middel van een verzoek ervoor zorgen dat een afgekocht pensioen buiten beschouwing wordt gelaten voor het in aanmerking te nemen toetsingsinkomen voor de huurtoeslag. Dat kan nog tot het moment dat een definitieve toekenning over het toeslagjaar waarin de afkoopsom is ontvangen onherroepelijk is geworden. U beveelt aan het Bht conform artikel 5a van de Uitvoeringsregeling Awir (URAwir) aan te passen en de termijn voor het indienen van het verzoek te verlengen tot vijf jaar na het onherroepelijk worden van de beschikking.

Verbeteringen

Specifieke informatie over het buiten beschouwing laten in het toetsingsinkomen voor de huurtoeslag van het afgekochte kleine pensioen staat op de website van de Belastingdienst/Toeslagen. Naar aanleiding van uw brief is besloten deze informatie uit te breiden.
Bovendien is vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid actie ondernomen om via verschillende partijen (de Belastingdienst, Verbond van Verzekeraars en Pensioenfederatie) ervoor te zorgen dat burgers de juiste informatie krijgen over hoe zij nadelige gevolgen van de samenloop van een afkoopsom van klein pensioen en andere uitkeringen of toeslagen kunnen voorkomen.

Download:

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

09 mrt 2017

Laatst gewijzigd

09 mrt 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1