MijnFintool

Nieuws

Koopwoningmarkt: Versnelling duurzaamheid in koopsector niet gelukt

In het rapport ‘Het beleid in de koopsector’ geeft Amsterdam School of Real Estate (ASRE) een beeld van het recente verleden op basis van een evaluatie van het beleid van minister Blok, van het heden langs de lijnen van de verkiezingsprogramma’s en wat de toekomst betreft, geven ze een eigen visie over de gewenste, verdere hervorming van de koopwoningmarkt.

Download: "Het beleid in de koopsector" (pdf, 52 pagina's)

Blok heeft een goed begin gemaakt

Minister Blok startte met een koopwoningmarkt die zich in een crisis bevond. Verder had hij ook het hypothekendossier in zijn portefeuille. Voorts was een impuls voor de investeringen gewenst en diende het tempo van de energetische besparingen te worden verhoogd. Blok heeft met de hervorming van de koopwoningmarkt en de hypotheekmarkt een goed begin gemaakt. Van de benodigde versnelling van de energiebesparing in de koopsector is weinig terecht gekomen. Verder is het door de achterblijvende nieuwbouw toegenomen woningtekort ook een belangrijk minpunt van zijn erfenis. Mede daardoor is een overspannen woningmarkt ontstaan met het risico van een zeepbel. Met de vermindering van de fiscale bevoordeling heeft hij de basis gelegd voor een verdere reductie de komende jaren. Dat is het belangrijkste pluspunt.

Naar een evenwichtige woningmarkt

Het bereiken van een evenwichtige woningmarkt vergt een lange adem. Een evenwichtige woningmarkt vereist onder meer dat voor alle inkomensgroepen de keuze tussen koop en huur mogelijk is en niet wordt beïnvloed door overheidsbeleid. Hiervoor is met name een grotere omvang van het middensegment in de huursector nodig. De fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente zou geleidelijk moeten worden verminderd en daar is nu met de lage hypotheekrente volop de gelegenheid aanwezig die benut zou moeten worden. Verhuizen zou niet belemmerd moeten worden omdat de woonwensen dan beter gerealiseerd kunnen worden. Daarom is volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting gewenst. Als laatste zou een aanmerkelijk grotere flexibiliteit bij het aanbod van nieuwe huurwoningen moeten worden gerealiseerd. Dit bevordert de stabiliteit van de woningmarkt. Een herbezinning van het ruimtelijk ordeningsbeleid is op zijn plaats.

Tot slot staat hoog op de prioriteitenlijst de verduurzaming van de woningvoorraad en daarmee dus ook de koopsector. De afgelopen vier jaar zijn verloren jaren geweest. Ook in de koopsector zijn verdergaande en minder vrijblijvende maatregelen nodig om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

Verkenning opties voor een evenwichtiger woningmarkt (zie rapport, paragraaf:)

  • 5.1.1 Huur als alternatief voor koop
  • 5.1.2 Verdere versobering hypotheekrenteaftrek
  • 5.1.3 Beperking totale hypotheekschuld
  • 5.1.4 De eigen woning in box 3
  • 5.1.5 Flexibiliteit in het aanbod
  • 5.1.6 Weg met de overdrachtsbelasting
  • 5.1.7 De eigen woning en het pensioen

 

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1