MijnFintool

Nieuws

Rapport 'Draagvlakonderzoek resomeren'

Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer het rapport 'Draagvlakonderzoek resomeren' over resomeren als alternatieve wijze van lijkbezorging toegezonden.

Download: "Rapport" (pdf, 56 pagina's)

Naar aanleiding van het voornemen van een uitvaartorganisatie om resomeren als alternatieve vorm van lijkbezorging aan te bieden, zijn door de Kamer vragen gesteld hoe dit voornemen zich verhoudt tot de Wet op de lijkbezorging. Op grond van de wet zijn andere vormen van lijkbezorging dan begraven of cremeren niet toegestaan. Wel kent de wet de mogelijkheid om het lichaam na overlijden ter beschikking te stellen ter ontleding voor wetenschappelijke doeleinden.

Onderzoeksrapport

Minister Plasterk heeft eerder I&O Research opdracht gegeven een onafhankelijk draagvlakonderzoek uit te voeren onder de Nederlandse bevolking. Dat onderzoek is begin februari van dit jaar afgerond. De resultaten zijn in een onderzoeksrapportage als bijlage bij deze brief gevoegd.
Het onderzoek laat zien dat ongeveer 25% van de Nederlanders resomeren mede in ogenschouw zou nemen als een mogelijk alternatief voor begraven en cremeren als methode voor lijkbezorging indien de wet dit zou toestaan.

Verder laat het onderzoek zien dat 66% van de Nederlandse bevolking geen overwegende bezwaren heeft tegen de wettelijke regeling van resomeren als alternatief naast de bestaande wijzen van lijkbezorging. De ondervraagden benadrukken daarbij dat zij sterk hechten aan de individuele keuzevrijheid ten aanzien van de vorm van lijkbezorging. Daarbij is eveneens 66% van de ondervraagden van mening dat de overheid duidelijke grenzen moet stellen aan de vormen van lijkbezorging in ons land. In het algemeen bezien hebben protestants-christelijke groeperingen en groeperingen met een islamitische achtergrond een voorkeur voor begraven, maar zij hebben geen overwegende bezwaren indien anderen wel voor resomeren kiezen. Als slotconclusie stellen de onderzoekers dat het wettelijk mogelijk maken van resomeren en ook van andere nieuwe uitvaartmethoden niet zal leiden tot zwaarwegende bezwaren vanuit de samenleving, mits de eigen keuzevrijheid is gegarandeerd.

Alternatieven

Ook kan worden gedacht aan methoden zoals vriesdrogen of ecoleren waarbij in plaats van chemische middelen elektriciteit wordt gebruikt als methode voor ontbinding van het lichaam. Daarnaast kunnen ook nieuwe technologische ontwikkelingen aanleiding geven voor alternatieve methoden voor lijkbezorging. Vanuit dat perspectief is door mij een opdracht verstrekt aan de TU Delft om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een breed maatschappelijk beoordelingskader te ontwikkelen voor het toetsen van nieuwe technologische alternatieven voor lijkbezorging.

Invoering?

Ten aanzien van het doen van voorstellen om alternatieve vormen van lijkbezorging mogelijk te maken heb ik het volgende tijdpad voor ogen. De onderzoeken over resomeren en het onderzoek van de TU Delft dat medio mei van dit jaar naar verwachting gereed komt, vormen samen met de hiervoor genoemde analyse van de uitvoeringspraktijk de bouwstenen voor eventuele beleidsvoorstellen ten aanzien van de lijkbezorging in Nederland. Het streven is in het najaar van 2017 uw Kamer nader te informeren over eventuele concrete beleidsvoorstellen ter zake.

 

Bron: Rijksoverheid

Wat is resomeren?
Een uitvaart waarbij men voor resomeren kiest, lijkt veel op een uitvaart met een crematie. Tenminste tot het moment van het einde van de afscheidsplechtigheid.
Bij resomeren wordt de overledene in een luchtdichte cilinder geplaatst. Hier worden water en loogzout aan toegevoegd. Met behulp van hoge druk én door verwarming wordt het resomatieproces in gang gezet.
Dit proces duurt net zo lang als een gemiddelde crematie, ongeveer 1,5 uur. Na afloop van het proces blijft er een vloeistof en wit poeder over. Het water wordt onttrokken aan de cilinder en gaat gezuiverd terug de natuur in. Het poeder wordt in een urn gedaan en wordt aan de nabestaanden gegeven. Het poeder kan verstrooid of bijgezet worden.

Modules & dossiers

Opvoerdatum

12 apr 2017

Laatst gewijzigd

12 apr 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1