Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
4 mei 2017 Nieuws

Gunstigste datum voor afsluiten lening

Bernard van Ommeren (BNG), Maarten Allers (COELO) en Michel Vellekoop (UvA) onderzochten de 'optimale' datum voor het afsluiten van een lening. Een lening kan direct worden afgesloten of men wacht af in de hoop dat de rente zal dalen voor het moment dat de lening echt nodig is.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Uit een vergelijking van diverse eenvoudige leenstrategieën die zijn toegepast op de rentetarieven van de afgelopen decennia blijkt dat de verschillen in uitkomsten tussen de strategieën klein zijn, en dat deze in het niet vallen bij de variatie in de uitkomsten per strategie in de tijd.

Omdat de verschillen klein zijn, kunnen organisatorische of gedragsmatige redenen om voor een bepaalde strategie te kiezen de doorslag geven. Wanneer een bestuur een projectbegroting heeft goedgekeurd, kan het bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn om een lening met een rente die daarbinnen past alvast af te sluiten, zodat bij een rentestijging niet meteen meer budget hoeft te worden gevraagd.

Over dit onderzoek zijn twee publicaties beschikbaar. Een beknopte versie is gepubliceerd in het maandblad ESB (klik hier voor download, pdf, 1 pagina, Nederlandstalig). Het volledige onderzoek is hier beschikbaar (Engelstalig, pdf, 28 pagina's).

 

Bron: Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO)

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

4 mei 2017

Laatst gewijzigd

4 mei 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.