Het is, net als bij het productgoedkeuringsproces, denkbaar dat bijvoorbeeld de AFM toezicht houdt op interne processen om verzekeringspersoneel actueel te houden. Verzekeraars pleiten ook voor een variant waarbij medewerkers gevrijwaard kunnen worden van het PE-examen, mits de verzekeraar de Permanente Actualiteit aantoonbaar heeft geborgd.
Dat valt te lezen in het position paper van het Verbond over vakbekwaamheid (pdf, 9 pagina's). Het paper is opgesteld in aanloop naar de analyse van de vakbekwaamheidseisen voor de financiële sector, die momenteel door het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) wordt uitgevoerd.
Het Verbond heeft op basis van de opgedane ervaringen in de afgelopen jaren verbetersuggesties voor enkele modules. Voor kredietverzekeraars zou de module ‘Schadeverzekering zakelijk’ inhoudelijk meer moeten ingaan op kredietverzekeringen, terwijl de module ‘Schadeverzekering particulier’ voor hen overbodig is. Voor de co-assurantiemarkt pleit het Verbond in de module ‘Schadeverzekering zakelijk’ eveneens voor meer herkenbaarheid. Voor de uitvaartverzekeraars ziet het Verbond graag een aanpassing in de huidige module ‘Vermogen’, door deze module aan te vullen met algemene kennis over uitvaartverzekeringen. Deze aanpassingen borgen dat de modules beter aansluiten op de praktijk. Het Wft vakbekwaamheidsbouwwerk blijft zo toekomstbestendig.
In het position paper breekt het Verbond een lans voor innovatie, en dan in het bijzonder geautomatiseerd advies, beter bekend als robo-advice. Verzekeraars vinden dat ook geautomatiseerd advies moet voldoen aan de wettelijke norm, maar de borging van de norm kan op een andere wijze plaatsvinden dan met diploma’s en PE.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99