Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
10 mei 2017 Nieuws

Kifid: verzekeraar niet aansprakelijk voor restschuld

Consument stelt dat Verzekeraar, bij het afsluiten van de verzekering, heeft nagelaten om Consument te wijzen op het risico van een restschuld. Consument wijst hierbij op de aan hem verstrekte brochure.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De Commissie overweegt dat de inhoud en toonzetting van de brochure dienen te worden beoordeeld naar de situatie van destijds. De Commissie stelt vast dat de brochure wervende teksten bevat, doch de teksten niet zodanig van aard zijn dat Consument daaraan afdwingbare afspraken zou kunnen ontlenen.

Daarnaast is het een feit van algemene bekendheid dat aan beleggen risico’s kleven. Consument had dan ook kunnen en moeten weten dat het risico bestond dat het in de brochure genoemde voorbeeldrendement van 10,9 % niet behaald zou worden en de waarde van de verzekering mogelijk niet voldoende zou zijn om de hypothecaire geldlening geheel af te lossen.

De Commissie ziet dan ook geen reden om Verzekeraar gehouden te achten de ontstane restschuld voor zijn rekening te nemen.

Lees hier de volledige uitspraak. (pdf, 4 pagina's)

 

Bron: Kifid

Lees ook…

Kifid: Adviseur niet aansprakelijk voor restschuld

In een Kifid uitspraak spreekt een consument zijn hypotheekadviseur aan voor de restschuld die is ontstaan vanwege de verkoop van zijn woning. Doordat een salaris wegviel (werkloosheid tweede aanvrager) had de adviseur de consument moeten behoeden voor onnodig te nemen financiële risico’s.

Kifiid: zorgplicht bij beleggen met geleend geld

Een hypotheekadviseur heeft een hypotheekconstructie geadviseerd, waarbij belegd werd met geleend geld. Kifid oordeelt dat de bank niet aan de hypothecaire constructie had mogen meewerken en Consumenten voor de risico’s had moeten waarschuwen. De geldverstrekker heeft haar zorgplicht geschonden door onvoldoende rekening te houden met het onvermogen van Consumenten om tegenvallers op te vangen. Er is sprake van overkreditering. Wel hebben Consumenten eigen schuld. De vordering wordt deels toegewezen.

Rechtspraak: kwijtschelding restschuld

De geldverstrekker heeft rekening gehouden met onttrekkingen van de DGA uit de ondernemingen in de vorm van een (hoger) salaris of dividend die in de toekomst mogelijk waren. Dit op basis van een opgave van de DGA zelf.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 mei 2017

Laatst gewijzigd

10 mei 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.