Het wetsvoorstel staat in verband met de definitieve invoering van begeleid rijden voor jongeren. Zij schrijft daarbij dat zij het niet nodig vindt om de leeftijd voor tussentijdse toetsen bij de begeleiding nog verder te verlagen.
"In het kader van de internetconsultatie is de vraag voorgelegd of het afleggen van een tussentijdse toets (op basis van artikel 70, vierde lid, van het Reglement rijbewijzen) mogelijk blijft. Deze vraag wordt bevestigend beantwoord. Tussentijdse toetsen worden afgelegd in het kader van de praktijkopleiding. Nu voor deelnemers aan begeleid rijden de minimumleeftijd voor het volgen van praktijklessen wordt verlaagd tot 16 jaar en zes maanden, is dit ook de minimumleeftijd voor het afleggen van tussentijdse toetsen. Voor een (verdere) verlaging van de leeftijd waarop een tussentijdse toets kan worden afgelegd, een vraag uit de internetconsultatie, is geen aanleiding. De jongere mag immers pas vanaf 16 jaar en zes maanden beginnen met rijlessen.".
Zeer recent is door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State echter de uitspraak gedaan dat de tussentijdse toets geacht wordt onderdeel uit te maken van het praktijkexamen (uitspraak van 15 maart 2017, ECLI:NL:RVS:2017:652). Dit heeft tot gevolg dat de deelnemer aan begeleid rijden weliswaar nog steeds een tussentijdse toets kan afleggen, alleen niet meer vanaf de leeftijd van 16 jaar en zes maanden, zoals in de memorie van toelichting staat aangegeven, maar vanaf de leeftijd van 17 jaar, omdat dit de leeftijd is waarop praktijkexamen mag worden gedaan. Dit geldt derhalve niet alleen voor jongeren die na de definitieve invoering van begeleid rijden gaan deelnemen aan begeleid rijden, maar ook voor jongeren die thans reeds in het kader van het experiment hun praktijkopleiding volgen. Dit acht ik onwenselijk, omdat dat zou betekenen dat het afleggen van een tussentijdse toets minder aantrekkelijk wordt en dat de tijd voor het rijden onder begeleiding (dus de periode tussen het behalen van het rijbewijs en het bereiken van de leeftijd van achttien jaren) korter wordt. Het is echter juist gewenst dat de jongere zo lang mogelijk onder begeleiding rijdt en aldus ervaring op doet.
Daarom zal in het in voorbereiding zijnde ontwerpbesluit tot wijziging van het Reglement rijbewijzen in verband met de definitieve invoering van begeleid rijden een voorziening worden opgenomen dat de tussentijdse toets afgelegd kan blijven worden vanaf 16 jaar en zes maanden.
Download 'Nota van wijziging van de Wegenverkeerswet 1994' (pdf, 1 pagina)
Een BTS is een individueel aangepast optisch hulpmiddel dat bedoeld is voor mensen met een beperkte detailwaarneming t.g.v. een gedaalde gezichtsscherpte. Een BTS bestaat uit een zeer kleine telescoop (typisch 2-3x vergrotend) die gemonteerd is in een montuur met individuele draagglazen. De monoculaire telescoop zit schuin bovenin één van de draagglazen gemonteerd, boven de normale kijklijn. Het systeem biedt mensen met een gedaalde gezichtsscherpte de mogelijkheid om instantaan en kortdurend het beeld te vergroten door met een kleine knik van het hoofd de telescoop voor het betreffende oog te brengen.
Een BTS wordt gebruikt om details in het verkeer tijdig waar te nemen en adequaat te kunnen anticiperen. Dit hulpmiddel wordt vooral gebruikt voor specifieke taken als het lezen van borden, het anticiperen bij het naderen van een kruising, tijdig beoordelen van gedrag van andere verkeersdeelnemers en het beoordelen of de linkerbaan vrij is bij een inhaalmanoeuvre. Een kijkbeweging door de telescoop duurt typisch een seconde, vergelijkbaar met een blik in de achteruitkijkspiegel. Het aantal kijkbewegingen door de telescoop is sterk afhankelijk van de verkeersituatie, de visuele restfunctie en de behoeften van de individuele gebruiker. Het correct leren omgaan met een BTS vereist een intensief trainingstraject.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99