MijnFintool

Nieuws

Evaluatie fiscale ondernemerschapsregelingen

In Nederland bestaan verschillende fiscale regelingen met als primair doel het ondernemerschap te stimuleren. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ) evalueert SEO Economisch Onderzoek de effectiviteit en doelmatigheid van acht van deze regelingen. Hierbij wordt een breed maatschappelijk perspectief in beschouwing genomen en vindt evaluatie plaats aan de hand van CBS-microdata in de periode 2007-2014.

Download: "Evaluatie fiscale ondernemerschapsregelingen" (pdf, 186 pagina's)

De studie brengt in kaart wie de fiscale ondernemersregelingen in de periode vanaf 2007 gebruiken en hoe het de gebruikers is vergaan. Nederland heeft relatief veel ondernemers, maar zij groeien nauwelijks door. Een groot deel van de populatie bestaat uit ZZP’ers of kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. In totaal is ongeveer driekwart van de ondernemers voor de inkomstenbelasting (hierna: IB-ondernemers) werkzaam als ZZP’er. De omvang en samenstelling van de populatie IB-ondernemers kan niet los worden gezien van de fiscale prikkels. Het starten van een onderneming wordt in Nederland fiscaal ondersteund wat een verklaring kan zijn voor het relatief grote aantal starters.

Drempel

Startersregelingen verlagen de drempel om een onderneming te starten en stimuleren daarmee het ondernemerschap in Nederland. Het tijdelijk delen van het ondernemersrisico door overheid en ondernemer biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid voor outsiders om te participeren op de arbeidsmarkt en maakt het voor werknemers in loondienst aantrekkelijker om de stap naar het ondernemerschap te maken. Uit de empirische analyses blijkt echter niet dat het gebruik van de startersregelingen leidt tot een substantieel hogere overlevingskans voor startende ondernemers. Verder blijken starters niet bovengemiddeld winstgevend te zijn; het zijn gemiddeld genomen vaak ZZP’ers met een relatief lage winst.

Kabinetsreactie op rapport

Vanwege de demissionaire staat van het kabinet is afgezien van een inhoudelijke reactie op het rapport.

 

Bron: Rijksoverheid / SEO

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 mei 2017

Laatst gewijzigd

19 mei 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1