Wanneer voor een woning die is verkocht geen definitief energielabel is geregistreerd, stuurt de ILT allereerst een attenderingsbrief aan de verkopende partij om die te wijzen op de verplichting en met informatie over hoe een energielabel kan worden geregistreerd. Verkopende partijen kunnen zowel particuliere verkopers zijn, als professionele partijen zoals beleggers, corporaties, ontwikkelaars of overheden. Voor transacties uit de periode van 1 januari tot mei 2016 hebben nu dus circa 5.000 verkopers een attenderingsbrief ontvangen.
Samen hadden deze verkopers circa 6.100 woningen verkocht zonder energielabel. Dit betreft slechts iets meer dan 7% van de in totaal ruim 82 duizend woningtransacties in die periode. Over het hele jaar 2016 was bij circa 87% van de labelplichtige transacties een energielabel aanwezig en in 2015 was dat 77%.
Uit ervaring blijkt dat het merendeel van de verkopers die een attenderingsbrief ontvangt alsnog een energielabel aanvraagt. Minimaal zes weken na het versturen van de attenderingsbrief kan de ILT een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom en daarna een (definitieve) last onder dwangsom van 405 euro sturen. In totaal zijn tot nu toe circa 800 invorderingsbeschikkingen opgelegd.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99