Download: "Kamerbrief" (Word, 6 pagina's)
Vorig najaar heeft het CBS op verzoek van J. Klijnsma een verdiepend kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar de witte vlek op pensioengebied. In dat onderzoek is een nadere uitsplitsing gemaakt naar bedrijfssectoren met de grootste witte vlek. Met name in de commerciële dienstverlening is de witte vlek relatief omvangrijk. Uitschieters daarbinnen zijn de sectoren ICT, overige financiële dienstverlening (zoals tussenpersonen), reclame en marktonderzoek en overige zakelijke dienstverlening (zoals callcentra).
Deze nota beschrijft de opzet en resultaten van een kleinschalig, kwalitatief onderzoek dat het CBS in 2017 heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van SZW. Het onderzoek is een aanvulling op eerdere kwantitatieve analyses van de polisadministratie en richt zich op beweegredenen voor het al dan niet aanbieden of gebruiken van pensioenregelingen bij bedrijven die niet onder een verplichtgestelde pensioenregeling vallen.
Download: "Onderzoek" (pdf, 22 pagina's, bron CBS)
Uit het onderzoek komen verschillende motieven naar voren om geen pensioenregeling te treffen. Genoemd worden de kosten, de administratieve rompslomp, het gebrek aan het vertrouwen in pensioenregelingen en onzekerheid over de stabiliteit van de regelgeving. Motieven die genoemd worden om wel een pensioenregeling aan te bieden zijn onder meer het vinden en binden van goed personeel, een vorm van goed werkgeverschap (zorgplicht) en de wens om gelijke arbeidsvoorwaarden te hebben als referentiebedrijven.
In deze verkenning ben ik tot de volgende conclusie gekomen. De aard van de OBR, een minimumvoorziening voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen die als gevolg van de verhoging van de AOW-leeftijd worden geconfronteerd met een inkomensgat waarop zij zich niet hebben kunnen voorbereiden, brengt met zich mee dat de regeling voorwaarden bevat die overeenkomen met de voorwaarden voor een bijstandsuitkering. Gelet op de aard en het doel van de regeling zie ik geen juridische ruimte om de voorwaarden van de OBR te versoepelen. Daarnaast merk ik hierbij op dat alle genoemde opties zullen leiden tot budgettaire effecten, waarvoor geen financiële dekking is. Afhankelijk van de optie kan het gaan om zeer forse budgettaire consequenties.
Ik wijs u op het juridisch risico om verruimende wijzigingen alleen voor nieuwe gevallen (dus zónder terugwerkende kracht) in te voeren.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99