MijnFintool

Nieuws

Actieplan Financiële diensten voor consumenten

Minister Dijsselbloem stuurde de Eerste Kamer antwoord op vragen gesteld in het schriftelijk overleg over kabinetsreactie op actieplan van de Europese Commissie getiteld Financiële diensten voor consumenten.

Download: "Kamervragen" (pdf, 3 pagina's)

Keuzestress

Aandacht wordt gevraagd dat het actieplan suggereert dat vergroting van de keuzevrijheid voor consumenten als zodanig waarde genereert. Tegenover deze opvatting staan echter de inzichten van diverse gedragseconomen dat dit - zeker binnen de financiële dienstverlening - juist tot keuzestress kan leiden.

Gedragseconomie

Keuzevrijheid heeft wel degelijk waarde, vooral als consumenten uiteenlopende voorkeuren hebben. De vraag kan echter worden gesteld of productdifferentiatie altijd wordt ingegeven door de wens om consumenten optimaal te bedienen. Als een groter en complexer productaanbod leidt tot het presenteren van teveel keuzes aan een consument kan dit juist een averechts effect hebben op keuzegedrag. Het is bekend dat mensen door een grotere hoeveelheid keuzes keuzes vaker uitstellen, of er zelfs helemaal van afzien. Daarom zijn mechanismen in de markt die het aantal aan consumenten voorgelegde keuzes reduceren en overzichtelijker te maken belangrijk. Financieel adviseurs, vergelijkingssites en consumentenorganisaties bieden diensten aan die daarop gericht zijn. Dat de Europese Commissie in het actieplan aandacht heeft voor de rol van vergelijkingssites is positief.

Flitskredieten

Sinds 2011 heeft Nederland hard opgetreden tegen aanbieders van flitskredieten: kredieten met een korte looptijd (minder dan drie maanden) met een relatief lage kredietsom die vaak via internet en tegen een (zeer) hoge rente worden aangeboden. Hoewel het aantal aanbieders de afgelopen jaren fors is gedaald, zijn er enkele aanbieders die vanuit het buitenland “online” flitskrediet aan blijven bieden aan Nederlandse consumenten. De online-aanbieders die zijn gevestigd in het buitenland vallen in beginsel onder de wet- en regelgeving van de lidstaat waarin zij gevestigd zijn. Op dit moment worden maatregelen getroffen die de AFM in staat zullen stellen om reclame-uitingen voor deze aanbieders te verbieden. Het conceptbesluit waarin de AFM de bevoegdheid wordt toegekend om bepaalde financiële producten aan te wijzen waarvoor geldt dat reclame-uitingen met betrekking tot die (aangewezen) financiële producten niet op consumenten in Nederland mogen zijn gericht, is inmiddels openbaar geconsulteerd.


Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 jul 2017

Laatst gewijzigd

03 jul 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1