De eerste casus betreft de vraag hoe het kan dat de eigen bijdrage die betaald dient te worden voor verblijf in een zorginstelling, bij een daling van het inkomen niet mee daalt. De eigen bijdrage in de Wet langdurige zorg (Wlz) is inkomens- en vermogensafhankelijk. Het CAK maakt gebruik van inkomensgegevens van twee jaar terug, hetgeen bij een sterke inkomensdaling in de eerste twee jaren ongunstig kan uitpakken. Als waarborg geldt dat men onder de streep minimaal de zak- en kleedgeld norm over dient te houden. Hiermee wordt het bedrag bedoeld dat een persoon bij verblijf in een zorginstelling na betaling van de eigen bijdrage minimaal moet overhouden voor zorg en verblijf vanuit de Wlz. Indien dit niet het geval is, kan de verzekerde zich melden bij het CAK. De eigen bijdrage wordt dan aangepast aan het huidige inkomen (de ‘peiljaarverlegging’). In het geval van deze casus is de gelijkblijvende eigen bijdrage in combinatie met de daling van het inkomen niet zodanig dat de persoon minder overhoudt dan de zak- en kleedgeld norm. Gelet op de systematiek zal de eigen bijdrage na twee jaar overigens gaan meedalen met het inkomen.
Briefschrijfster is van mening dat het verplicht eigen risico bij deze groep verzekerden niet leidt tot heroverweging van het inroepen van zorg en dus tot een gedragseffect, maar uitsluitend tot het jaarlijks verschuldigd zijn van het eigen risico. Omdat het eigen risico voor deze groep verzekerden geen gedragseffect heeft, zou het verplicht eigen risico niet voor deze groep moeten gelden, zo wordt gesteld.
Anders dan de briefschrijfster veronderstelt, is het verplicht eigen risico niet alleen gericht op het stimuleren van een bewustere keuze voor gebruik van zorg, maar ook dat een deel van de kosten van de zorg die zij gebruiken meedragen. Het verplicht eigen risico is derhalve een medefinancieringsbron voor de collectieve uitgaven aan zorg.
Reactie- zie download onderaan (10 pagina's) - inzake het ontwerpbesluit houdende wijziging van het Besluit langdurige zorg en het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 met betrekking tot het aanpassen van de aftrek van vermogensbestanddelen voor het bepalen van het vermogen.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99