Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
21 jul 2017 Nieuws

Daling geregistreerde betalingsachterstanden bij BKR

Het aantal Nederlanders dat met een betalingsachterstand geregistreerd staat bij Stichting BKR is het afgelopen jaar met 5% gedaald tot ongeveer 711 duizend mensen. In totaal staan er nu 10,25 miljoen Nederlanders bij Stichting BKR geregistreerd, waarvan 7% met een betalingsachterstand. Dat blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het merendeel van de Nederlanders staat bij Stichting BKR geregistreerd: 93% met een positieve registratie, en 7% met een negatieve registratie. Peter van den Bosch, algemeen directeur van Stichting BKR: ‘Veel mensen denken dat een kredietregistratie hen per definitie beperkt in hun financiële keuzes.’

Aantal betalingsachterstanden daalt, ondanks aanpassen registratiegrenzen

Sinds 2015 daalt het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand. Van den Bosch: ‘De dalende trend houdt aan. In december 2016 zijn bovendien de registratiegrenzen aangepast. Voorheen registreerden kredietverstrekkers alle kredieten van €500 tot €175.000. Sinds dit jaar zijn dat alle krediet vanaf €250. Daardoor zijn er ruim 2 miljoen geregistreerde krediethouders bijgekomen. Dat het aantal betalingsachterstanden desondanks afneemt, is een positieve ontwikkeling.’

Nieuwe lening mogelijk met betalingsachterstand in het verleden

Wanneer er een betalingsachterstand ontstaat, blijft nog 5 jaar nadat het krediet is afbetaalt een negatieve registratie zichtbaar. Van den Bosch: ‘Het is niet zo dat je met een negatieve registratie, geen nieuw krediet kan afsluiten. Dat heeft Minister van Financiën Dijsselbloem onlangs ook nog expliciet benadrukt. Voorwaarde is wel dat de betalingsachterstand inmiddels is opgelost. Wanneer je een nieuwe kredietaanvraag doet, is dat zichtbaar op de BKR-toets. De kredietverstrekker is verplicht om naar de brede context van jouw financiële situatie te kijken, en dus niet alleen naar de BKR-registratie. Als je financiële situatie sinds het oplossen van de betalingsachterstand bijvoorbeeld is verbeterd, wordt dit meegenomen in de overweging van de kredietverstrekker.’

Bron: BKR

Lees ook…

Kamervragen over het laten verwijderen van de registratie vanuit het BKR

Minister Dijsselbloem stuurde de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over het door bedrijven laten verwijderen van de registratie vanuit het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Daling aantal mensen met betalingsachterstand op hypotheek

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lopende hypotheek is verder gedaald. De afname volgt de neerwaartse trend van jaarlijks ongeveer 5 procent. In totaal stonden er op 1 april 2017 zo’n 98.000 mensen met tenminste één betalingsachterstand op hun hypotheek geregistreerd. Dat blijkt uit de hypotheekbarometer van stichting BKR.

AFM: Leentoets en registratie BKR vanaf 1 mei 2017 (mobiele telefoons op afbetaling)

Mobiele telefoons op afbetaling worden gezien als kredieten waarop de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houdt. Vanaf 1 januari 2017 wordt dat ook meer zichtbaar. Dan verschijnen de krediettabel en de waarschuwingszin ‘Geld lenen kost geld’ in de reclames van de telecomaanbieders. Ook moeten de kosten van het telefoonkrediet apart worden vermeld.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 jul 2017

Laatst gewijzigd

21 jul 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.