MijnFintool

Nieuws

Stappenplan eenzijdige stopzetting door Belastingdienst van kinderopvangtoeslag

De Nationale ombudsman vindt het belangrijk dat burgers bij een controle door de Belastingdienst/Toeslagen hun rechten en plichten goed kennen. Daarom hier op een rij wat u kunt doen en moet weten als de Belastingdienst uw kinderopvangtoeslag stopt tijdens een controle:

Vraag 1: Mag de Belastingdienst/Toeslagen onderzoek doen naar mijn recht op kinderopvangtoeslag?

Antwoord: Ja dat mag. De Belastingdienst/Toeslagen heeft de taak om te controleren of iemand echt recht heeft op de toeslag. Dat moet de Belastingdienst/Toeslagen wel zorgvuldig doen, vooral als het gaat om een lopende toeslag. U heeft de verplichting om alle gegevens en bewijsstukken te verstrekken, die van belang zijn voor het recht op de toeslag. Dan gaat het onder andere over de volgende bewijsstukken: betalingsbewijzen (bankafschriften of kwitanties), de facturen van de kinderopvanginstelling of het gastouderbureau en de urenstaten van de kinderopvanginstelling of – bij gastouderopvang - die van de gastouder én het gastouderbureau.

Tip 1: Als u de gevraagde stukken aanlevert of opstuurt, vraag de Belastingdienst/Toeslagen dan om:

  • aan u te bevestigen dat zij alle gevraagde stukken hebben ontvangen;
  • en - als zij toch nog aanvullende informatie willen hebben – om precies aan te geven welke stukken zij nog nodig hebben.

Tip 2: Houd uw administratie goed bij en bewaar uw gegevens en bewijsstukken tot vijf jaar na het betreffende toeslagjaar.

Vraag 2: Mag de Belastingdienst/Toeslagen mijn toeslag zomaar opschorten of beëindigen?

Antwoord: Nee, dat mag niet zomaar.

  • Als de Belastingdienst/Toeslagen over onvoldoende gegevens en bewijsstukken beschikt, moet hij u eerst de gelegenheid geven om die binnen een bepaalde termijn aan te leveren (stap 1).
  • Als u de gevraagde gegevens niet tijdig of niet volledig levert, moet de Belastingdienst/Toeslagen u eerst aanmanen om deze alsnog te verstrekken (stap 2).
  • Als u de gegevens dán niet aanlevert óf als de Belastingdienst een concrete aanwijzing heeft dat u geen recht heeft op de toeslag, mag de Belastingdienst/Toeslagen de betaling van het lopende voorschot opschorten (stap 3). Dat betekent dat uw recht op toeslag nog wel doorloopt, maar dat de betaling voorlopig stopt.
  • Als uit concrete aanwijzing(en) gebleken is dat u geen recht heeft op de toeslag, dan mag de Belastingdienst/Toeslagen de toeslag beëindigen (stap 4). Dan eindigt zowel het recht op de toeslag als de betaling ervan.

Vraag 3: Wat kan ik doen als dit mij overkomt?

Antwoord:

  • Als u een brief (beschikking) ontvangt waarin staat dat de Belastingdienst/Toeslagen uw toeslag opschort of beëindigt, dan kunt u daartegen binnen zes weken bezwaar maken bij de Belastingdienst/Toeslagen.
  • Als de Belastingdienst/Toeslagen niet tijdig op uw bezwaarschrift beslist (binnen 18 weken na datum van de opschortings- of beëindigingsbrief), dan kunt u hierover een klacht indienen bij de Belastingdienst. Als de Belastingdienst/Toeslagen uw klacht niet of niet bevredigend binnen zes weken beantwoordt, kunt u hierover een klacht indienen bij de Nationale ombudsman.
  • Als u door de stopzetting van de betaling in grote problemen komt en u een spoedeisend belang heeft bij een voorlopige maatregel van de rechter, kunt u – nadat u eerst of tegelijkertijd een bezwaarschrift heeft ingediend bij de Belastingdienst/Toeslagen – een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank (een soort kort geding). U moet daarvoor wel griffierecht betalen.
  • Als de Belastingdienst/Toeslagen uw lopende kinderopvangtoeslag heeft beëindigd, is het verstandig om een nieuwe aanvraag kinderopvangtoeslag in te dienen voor de periode die start na de einddatum van het vorige recht.

Download: "Onderzoeksrapport Ombudsman" (Geen powerplay maar fair play. Onevenredig harde aanpak van 232 gezinnen met kinderopvangtoeslag), pdf, 32 pagina's)


Bron: Nationale Ombudsman

Modules & dossiers

Opvoerdatum

09 aug 2017

Laatst gewijzigd

09 aug 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1