Na een uitspraak van de Hoge Raad doet de Belastingdienst dat niet meer en zijn de gegevens vernietigd. Ze zijn vooralsnog dus ook niet meer beschikbaar voor het innen van andere belastingen zoals de Motorrijtuigenbelasting.
Eind februari oordeelde de Hoge Raad dat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van verzamelde beelden met ANPR-camera’s voor het onderbouwen van een naheffingsaanslag loonbelasting privégebruik auto. Als gevolg daarvan heeft de Belastingdienst op 1 maart 2017 het ontvangen van de beelden van politiecamera’s boven de weg stopgezet. Hetzelfde geldt voor de gegevens van de eigen scanauto’s van de Belastingdienst.
In het verleden verkreeg de Belastingdienst jaarlijks 1 miljoen beelden via de eigen scanauto’s. Daarnaast ontvingen ze op jaarbasis ruim 130 miljoen beelden door medegebruik van de politiecamera’s boven de weg. De Belastingdienst filterde de beelden altijd eerst op relevantie. Jaarlijks werden zo’n 52 miljoen beelden als mogelijk relevant voor nalevingsdoeleinden aangemerkt. Niet relevante beelden van de politiecamera’s zijn steeds binnen 14 dagen vernietigd.
ANPR-beelden die niet leidden tot een belastingaanslag zijn de afgelopen jaren op een aantal momenten vernietigd. Het gestructureerde proces hiervoor was nog in voorbereiding. Daardoor kon het zijn dat de Belastingdienst meer dan één of enkele beelden per kenteken bewaarde. De Hoge Raad constateerde dat zo het privéleven van de betrokkenen wordt geraakt en hiervoor een voldoende precieze wettelijke grondslag ontbreekt. Daarom gebruikt de Belastingdienst de gegevens van de ANPR-camera’s niet meer bij het opleggen van naheffingsaanslagen.
Bron: Belastingdienst
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99