Download: "Opinie" (Word, 2 pagina's)
Over het persoonlijke pensioen bestaan misverstanden. Persoonlijke pensioenopbouw wordt door tegenstanders van vernieuwing vaak geframed als ‘ieder voor zich’. Het tegendeel is echter het geval. De huidige persoonlijke pensioenvermogens (premieovereenkomsten) kennen al een hoge mate van solidariteit en risicodeling.
Omdat persoonlijke pensioenvermogens een levenslange uitkering kennen, wordt solidariteit georganiseerd tussen deelnemers die een hoge leeftijd bereiken en deelnemers die eerder overlijden. Als een deelnemer eerder overlijdt, is sprake van een nabestaandenpensioen. Bovendien wordt er collectief belegd waardoor sprake is van diversificatie-, schaal- en kostenvoordelen en is er wettelijk de mogelijkheid om negatieve beleggingsresultaten over langere periode te spreiden. De huidige persoonlijke pensioenvermogens kennen dus veel elementen die ervoor zorgen dat deelnemers solidair zijn en risico’s delen met elkaar.
Een tweede misvatting is dat er met een persoonlijk pensioenvermogen een minder hoog pensioen gerealiseerd kan worden dan met bijvoorbeeld een middelloonregeling. Als er in beide overeenkomsten net zoveel premie wordt betaald en op vergelijkbare wijze wordt belegd, dan komt er aan het eind van de streep een vergelijkbaar pensioenresultaat uit. Bij een persoonlijk pensioenvermogen wordt echter in de opbouwfase het opgebouwde kapitaal en een indicatief pensioen gemeld, in geval van een middelloonregeling de verwachte uitkering. Bij die laatstgenoemde regelingen blijkt de uitkering in veel gevallen lager uit te vallen dan verwacht, omdat indexaties achterwege zijn gebleven en in sommige gevallen de uitkering zelfs is gekort. Het uiteindelijke pensioenresultaat is nog niet duidelijk bij een persoonlijk pensioenvermogen, maar bij een groot deel van de zeker geachte middelloonregeling is dat dus ook niet het geval.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99