Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
5 okt 2017 Nieuws

Advies CDFD over modulestructuur van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk

Er is door een externe partij in opdracht van het CDFD, in samenspraak met het ministerie van Financiën, onderzoek verricht naar de modulestructuur van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk. Het CDFD heeft op basis van de uitkomsten van het onderzoek een adviesdocument opgesteld en deze verzonden aan het ministerie van Financiën.
 • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
 • Kennisbank met 1000+ artikelen
 • Rekenmodellen en downloads
 • Persoonlijk archief
 • Inclusief Permanent Actueel module!!

De ontwikkelingen op de financiële markt gaan permanent door, dat geldt ook voor het onderwerp vakbekwaamheid. Daarom is onderzocht of de modulestructuur van het vakbekwaamheidsbouwwerk (nog) past bij de financiële markt zoals die er op dit moment uitziet. Het CDFD heeft de aanbevelingen van het onderzoek nader bestudeerd en besproken met diverse stakeholders. Het CDFD heeft met zowel het onderzoeksrapport als de vervolggesprekken met de marktpartijen het adviesdocument ’Modulaire opbouw Wft vakbekwaamheidsbouwwerk’ opgesteld en verzonden naar de minister van Financiën

Downloads:

Een aantal conclusies/aanbevelingen:

 • Het College adviseert de minister van Financiën om geen deel-of light modules toe te voegen en om bestaande modules niet op te knippen.
 • Het College adviseert de minister van Financiën  om beroepskwalificaties niet te splitsen in opleidingsniveaus.
 • De invoering van een modulestructuur gebaseerd op life events levert geen voordeel op. Het College adviseert de minister van Financiën deze aanbeveling niet over te nemen.
 • Het CDFD adviseert de minister van Financiën om doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen onder te brengen bij de module Pensioen.
 • Het College adviseert de minister van Financiën de module Hypothecair Krediet uit te breiden met de relevante toetstermen consumptief krediet.
 • Het CDFD adviseert de minister van Financiën om de module Basis niet uit te breiden met meer vaardigheden.

Het College zal aandacht schenken aan het onderwerp uitvaartverzekeringen in het examen Vermogen, zonder afbreuk te doen aan de juiste verhoudingen met de andere vermogensproducten.

Kredietverzekeringen

De module Schade Particulier ligt voor de adviseur in kredietverzekeringen volgens het Verbond te ver van het werkveld van de adviseur Kredietverzekeringen. Ook missen kredietverzekeraars de herkenbaarheid. Zij geven aan dat kredietverzekeringen niet of weinig worden genoemd in de Wft-examens.
Het aantal mensen die met kredietverzekeringen werken is beperkt (500 personen) en zal op termijn afnemen. Deze personen adviseren nu vrijwel niet.

Gelet op de bovengenoemde specifieke kenmerken van de beroepspraktijk van kredietverzekeraars, adviseert het College de minister van Financiën deze verzekeringen onder voorwaarden op te nemen in de Vrijstellingsregeling Wft.

Verplicht volgen van vaardigheidstrainingen?

Het College is er voorstander van dat de adviseur zich verder ontwikkelt nadat één of meer Wft-beroepskwalificaties zijn behaald. Verdieping, verbreding, maatwerk, specialisatie- of bijspijkercursussen naar individuele behoefte is een groot goed. Het College meent echter dat dit niet verplicht voorgeschreven moet worden; het behoort een vrije keuze te zijn van elke adviseur (of diens werkgever) of en welke extra opleidingen er gevolgd gaan worden.

Bron: CDFD

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 okt 2017

Laatst gewijzigd

5 okt 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.