De ontwikkelingen op de financiële markt gaan permanent door, dat geldt ook voor het onderwerp vakbekwaamheid. Daarom is onderzocht of de modulestructuur van het vakbekwaamheidsbouwwerk (nog) past bij de financiële markt zoals die er op dit moment uitziet. Het CDFD heeft de aanbevelingen van het onderzoek nader bestudeerd en besproken met diverse stakeholders. Het CDFD heeft met zowel het onderzoeksrapport als de vervolggesprekken met de marktpartijen het adviesdocument ’Modulaire opbouw Wft vakbekwaamheidsbouwwerk’ opgesteld en verzonden naar de minister van Financiën
Downloads:
Een aantal conclusies/aanbevelingen:
Het College zal aandacht schenken aan het onderwerp uitvaartverzekeringen in het examen Vermogen, zonder afbreuk te doen aan de juiste verhoudingen met de andere vermogensproducten.
De module Schade Particulier ligt voor de adviseur in kredietverzekeringen volgens het Verbond te ver van het werkveld van de adviseur Kredietverzekeringen. Ook missen kredietverzekeraars de herkenbaarheid. Zij geven aan dat kredietverzekeringen niet of weinig worden genoemd in de Wft-examens.
Het aantal mensen die met kredietverzekeringen werken is beperkt (500 personen) en zal op termijn afnemen. Deze personen adviseren nu vrijwel niet.
Gelet op de bovengenoemde specifieke kenmerken van de beroepspraktijk van kredietverzekeraars, adviseert het College de minister van Financiën deze verzekeringen onder voorwaarden op te nemen in de Vrijstellingsregeling Wft.
Het College is er voorstander van dat de adviseur zich verder ontwikkelt nadat één of meer Wft-beroepskwalificaties zijn behaald. Verdieping, verbreding, maatwerk, specialisatie- of bijspijkercursussen naar individuele behoefte is een groot goed. Het College meent echter dat dit niet verplicht voorgeschreven moet worden; het behoort een vrije keuze te zijn van elke adviseur (of diens werkgever) of en welke extra opleidingen er gevolgd gaan worden.
Bron: CDFD
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99