Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
23 okt 2017 Nieuws

Verhoging WOZ-waarde ook mogelijk voor lopende procedures van vòòr 1 oktober 2015

De wetswijziging van 1 oktober 2015 die het mogelijk maakt een door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde te verhogen, is ook van toepassing op lopende procedures van vóór die datum. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De wetswijziging heeft onmiddellijke werking omdat niet in specifiek overgangsrecht is voorzien.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Gemeenten stellen elk jaar de waarde vast van onroerende zaken: de WOZ-waarde. Deze waarde heeft invloed op de hoogte van een aantal belastingen. Tegen de vaststelling van de waarde kan door een belanghebbende een procedure worden gevoerd bij de belastingrechter. Een procedure tegen de vaststelling van de WOZ-waarde heeft daarom vaak een lagere WOZ-waarde tot doel waardoor minder belasting hoeft te worden afgedragen.

In procedures waarin een belanghebbende aanvoerde dat de WOZ-waarde hoger zou moeten zijn, werd door de Hoge Raad eerder aangenomen dat hij hierbij geen belang had. Klachten met die strekking werden daarom ongegrond verklaard.

Taxatie

De WOZ waarde wordt echter sinds enige tijd ook gebruikt voor niet-fiscale doeleinden en/of regelingen. Daardoor zijn situaties denkbaar waarin iemand belang heeft bij een hogere dan de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. De voornoemde wetswijziging maakt een verhoging van de WOZ-waarde mogelijk.

Geen naheffing

In zaken waarin deze hogere WOZ-waarde wordt nagestreefd, moet in beginsel worden aangenomen, zo overweegt de Hoge Raad, dat hiermee niet een hogere aanslag onroerendezaaksbelasting wordt beoogd. De vaststelling van een hogere WOZ-waarde in dergelijke procedures kan dan ook niet leiden tot een verhoging van die aanslag.

Lees hier de volledige uitspraak, ECLI:NL:HR:2017:2656

Bron: Rechtpspraak.nl

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.