De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) regelt dat elk jaar alle onroerende zaken door gemeenten getaxeerd moeten worden. De wettelijke regels en de instructies van de Waarderingskamer liggen vast in de wet, de uitvoeringsregelingen en de Waarderingsinstructie.
Bij de toepassing van de regels voor de waardebepaling doen zich regelmatig vragen voor. In deze Vraagbaak waardebepaling worden antwoorden gegeven op die vragen, met vermelding van de vindplaatsen. Het antwoord op de vragen komt ook vaak voort uit jurisprudentie. De vraagbaak biedt daarom ook veel directe verbindingen naar gerechtelijke uitspraken.
De WOZ waarde wordt niet alleen door gemeenten, waterschappen en Belastingdienst gebruikt bij hun belastingen. In toenemende mate krijgt de WOZ-waarde een maatschappelijke positie. Daarom is duidelijkheid over geldende regels en een uniforme toepassing van groot belang.
* Wordt de waarde van een garage(box) die een zelfstandig WOZ-object is, meegeteld bij het bepalen van het eigenwoningforfait?
Ja. Wanneer de garagebox die in eigendom is bij de woningeigenaar als dienstbaar aan de eigen woning wordt gebruikt moeten de WOZ-waarden van de woning en de garage worden opgeteld.
Dit is anders, wanneer de garagebox door een ander of voor bedrijfsmatige activiteiten wordt gebruikt.
* Mag bij het bepalen van de bijtelling voor het eigenwoningforfait een bedrag in mindering worden gebracht op de WOZ-waarde bij een woning waarbij sprake is van erfpacht?
Nee.
* Een woning omvat naast woondeel ook een kleine praktijkruimte. Maakt deze praktijkruimte onderdeel uit van de eigenwoningwaarde?
Nee, de praktijkruimte staat ter beschikking van de onderneming. Bij de aangifte van het eigenwoningforfait moet hiervoor een correctie ten opzichte van de WOZ-waarde worden aangebracht en desgevraagd worden gemotiveerd.
Bron: Waarderingskamer
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99