Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 okt 2017 Nieuws

Verzekeraar struikelt zelf over schadeclaim

Een verzekerde struikelt tijdens een bezoek over zijn voeten en is op een salontafel van glas gevallen. De AVP-verzekeraar wijst de schadeclaim van consument af.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Onrechtmatige daad

Als een onrechtmatige daad kan blijkens lid 2 van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. Dit alles behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.

Continu naar links kijken

Consument heeft, door te handelen zoals hij heeft gedaan, onnodig een gevaarlijke situatie in het leven geroepen. Consument heeft tijdens zijn loop continu naar links gekeken, terwijl daar geen noodzaak voor was. Deze gevaarlijke situatie had eenvoudigweg voorkomen kunnen worden door recht voor zich uit te kijken tijdens het lopen in plaats van continu naar links.

Toerekenbaarheid

Van toerekenbaarheid van de daad aan de dader is sprake indien de daad te wijten is aan zijn schuld of aan een oorzaak die op basis van de wet of de in het verkeer geldende opvattingen voor rekening van hem komt (lid 3 van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek). In dit geval gaat om een daad van Consument zelf en dus om schuldaansprakelijkheid. De Commissie concludeert dat de gedraging van Consument verwijtbaar was. Consument is over zijn eigen voeten gestruikeld omdat hij niet keek waar hij liep, terwijl hiertoe geen noodzaak was.

Uitspraak

De Commissie concludeert dat Consument aansprakelijk is voor de door de derde geleden schade en dat Verzekeraar uit dien hoofde gehouden is dekking te verlenen onder de aansprakelijkheidsverzekering van Consument.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Uw mening

 
Berend Tooms
30 okt 2017
Heel mooi "geval". Deze is bij ons bekend onder "een polis met een saunaclausule". Cliënt van ons kantoor overkwam iets soortgelijks zo'n 25 jaar geleden, maar dan tijdens een bezoek aan een sauna. Werd afgewezen, maar na ons nadrukkelijk volhouden zoals hier weergegeven besloot de verzekeraar te betalen.
Nu wilde het geval dat deze cliënt vaak om 7.15 uur al begon met drinken, nadat hij om 7.14 uur was gestopt. Kon ook elk ander willekeurig genomen tijdstip zijn overigens. Dat was er uiteraard de oorzaak van dat hij over zijn eigen voeten struikelde, maar daar had de verzekeraar geen kennis van.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 okt 2017

Laatst gewijzigd

30 okt 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.