Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
1 nov 2017 Nieuws

Nieuwe toolkit van ACM tegen oneerlijke incassopraktijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) een online toolkit beschikbaar gesteld die het (schuld)hulpverleners makkelijker maakt om namens hun cliënten in actie te komen tegen oneerlijke incassopraktijken. Met de geboden hulpmiddelen kunnen zij cliënten snel zekerheid geven over hun rechten bij incasso en hoe zij hun recht kunnen halen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Met de hulpmiddelen kunnen zij onder andere:

  • checken of een vordering wel terecht is;
  • uitrekenen of de incassokosten en rente wel kloppen met de wet;
  • nagaan of dreigementen in incassobrieven niet te ver gaan;
  • gebruik maken van voorbeeldbrieven om in actie te komen tegen oneerlijke incassopraktijken.

De toolkit is te vinden op www.acm.nl/incasso. De ACM lanceert de toolkit omdat gebleken is dat incassobureaus en ondernemers die zelf incasseren zich niet altijd aan de Wet incassokosten en de Wet oneerlijke handelspraktijken houden. Soms zijn de incassokosten te hoog of is de vordering onterecht. Soms zijn incassobrieven onduidelijk of gaan dreigementen te ver.

Over de toolkit

De online toolkit [PGR1] bevat hulpmiddelen die snel en op maat antwoord geven op vragen over je rechten bij incassoproblemen. Er is een Rekenhulp Incassokosten, waarmee je uitrekent hoeveel de incassokosten en rente maximaal mogen bedragen. Met de Incassobrief Checker kun je eenvoudig nagaan of een incassobureau of ondernemer zich wel aan de overige regels rondom incasso houdt. Ook zijn er voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken om je recht te halen. Omdat de groep personen die als schuldhulpverlener actief is breed en divers van samenstelling is, is er ook lesmateriaal in het pakket opgenomen. Hiermee kunnen (schuld)hulpverleners nieuwe collega’s opleiden op het gebied van de incassowetgeving. Tot slot is er een meldknop om oneerlijke incassopraktijken te melden. Deze meldingen helpen de ACM om op te treden tegen bedrijven die de regels overtreden.

 

Bron: De Autoriteit Consument & Markt

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 nov 2017

Laatst gewijzigd

1 nov 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.