Zestig procent van de Nederlandse corporaties, provincies en gemeenten ziet de vraag naar Tiny Houses, micro-appartementen en flexibele woningen op zich afkomen. Er is sprake van een trendbreuk; de laatste jaren neemt de woonoppervlakte van nieuwe woningen af.
Er zijn drie vormen van klein wonen te onderscheiden:
Gemeenten zouden meer mogen doen om klein wonen aanvullend op te nemen in hun woonbeleid en locaties hiervoor beschikbaar te stellen, klonk op het congres, en de vraag van doelgroepen kan beter in kaart worden gebracht: millennials, urgenten/spoedzoekers, woonnomaden, ouderen en zelfbouwers. Stec Groep voert momenteel een vervolgonderzoek uit. Opvallend is de groei van de groepen die vanuit intrinsieke motivatie klein willen wonen. Vooral voor de millennials lijken woonidentiteit, leefstijl en ‘ervaring boven bezit’ belangrijker dan vierkante meters.
De afgelopen jaren heeft het ministerie van BZK de landelijke prijsvraag Tiny Houses (woningen kleiner dan 50 m2 BVO) ondersteund. Gemeenten vragen zich af of een kleine woning lastig te vergunnen is vanwege de eisen in het Bouwbesluit. Dat is niet het geval. Uit casuïstiek naar aanleiding van de prijsvraag blijkt dat de gelijkwaardigheidsbepaling uit het Bouwbesluit voor de meeste Tiny Houses uitkomst biedt. Gemeenten hebben de ruimte akkoord te gaan met bijvoorbeeld een veilige uitschuifbare trap, op voorwaarde dat aannemelijk is dat deze in de betreffende situatie even veilig is als een normale trap. Het is aan de creativiteit van de indiener van de aanvraag om de gelijkwaardigheid van de oplossing goed te onderbouwen. Daarnaast bleek men niet goed op de hoogte te zijn van de eisen in het Bouwbesluit voor woningen voor particulier eigendom. Zo is de minimale oppervlakte van een kleine woning (particulier) maar 10 m2.
Voor binnenstedelijke transformatiegebieden is bijvoorbeeld de Tiny Tower ‘Slim Fit’ interessant als mogelijkheid voor verdichting in de stad. Ook ‘Tiny Tim’ (geheel zelfvoorzienend/autarkisch) is een mogelijkheid voor huisvesting op tijdelijke plekken in de stad.
Het rapport is niet als download beschikbaar, maar kan via e-mail opgevraagd worden.
Klik hier voor extra achtergrondinformatie. (5-bewijzen-dat-klein-wonen-structureel-is-op-woningmarkt)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99