Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
7 nov 2017 Nieuws

Risicomonitor Woningbranden 2017

Het aantal brandclaims is vorig jaar licht gedaald – vermoedelijk doordat het aantal dagen met heftig noodweer (onweer, wolkbreuken) beperkt was. Een uitzondering betrof de megahagel- en onweersbui die Oost-Brabant en Midden-Limburg vorig jaar juni trof. Het aantal brandclaims lag die 23e juni op landelijk schaal 2 á 3 keer zo hoog als gemiddeld, terwijl het noodweer een be-perkt gebied trof. In Overijssel en Drenthe noteerden verzekeraars relatief de meeste brandclaims per 1.000 huishoudens, in Zeeland en Friesland de minste.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dat staat in de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brand-weer Nederland heeft opgesteld. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond no-teerde 103.657 claims in 2016, iets minder (circa 600) dan het jaar ervoor. De meeste brandschade-claims op opstal- en inboedelverzekeringen zien verzekeraars rondom de jaarwisseling. De brandweer wordt lang niet bij elke gemelde brandclaim ingezet. Vaak gaat het ook om kleine brand- of schroeischade: veel cijfers in de Risicomonitor zijn gebaseerd op schadeclaims van verzekerden met ‘brand’ als oorzaak.

Download losse graphics

Grote regionale verschillen

De impact van noodweer – wolkbreuken en onweer leiden tot brandjes – liet zich duidelijk zien tijdens het noodweer in juni vorig jaar, ook al daalde over het hele jaar genomen het aantal claims per 1.000 huishoudens in de zuidelijke provincies. In Oost-Nederland, met Overijssel (23,1 claims per 1.000 huishoudens) en Drenthe (18,5) al langer ‘koploper’ in brandclaims, steeg het aantal verzekerden dat hun brandverzekeraar belde. Ook de steden met de meeste brandclaims per 1.000 huishoudens (Zwol-le en Enschede) liggen in Oost-Nederland. In Amsterdam en Delft kwamen relatief de minste claims binnen.

Verzekeraars en brandweer werken samen om Nederland brandveiliger te maken. De verzekeraars kunnen aan de hand van brandclaims in kaart brengen wanneer er waar er vaak branden in en om de woning plaatsvinden, zowel klein (schroeischades) als groot. De brandweer doet vaak onderzoek naar woningbranden en belangrijke oorzaken en weet hoe branden – met goede preventieadviezen – kun-nen worden voorkomen.

Koken, stoken en elektra risicofactoren

In 2016 vielen 47 doden bij fatale woningbranden, blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid. Huisartsen moeten jaarlijks 75.000 brandwonden behandelen, een kwart daarvan betreft brandwondongevallen met kinderen. De top vijf van brandoorzaken zijn koken, sto-ken, elektrische apparaten, elektra en roken. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent).

Voorkom brand: laad je apparatuur verstandig op

Een belangrijk advies om brand in je woning te voorkomen is om brandbare materialen uit de buurt van de kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven. Ook is het raadzaam om stekkerdozen niet zomaar onderling met elkaar te verbinden. In dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verze-keraars daarnaast om geen batterijen of lithium-accu’s op te laden als je niet thuis bent of ligt te sla-pen. Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 nov 2017

Laatst gewijzigd

7 nov 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.