MijnFintool

Nieuws

Kan big data ons keuzegedrag sturen?

In een aantal papers (6) van Netspar wordt ingegaan op Big data, keuzevrijheid, innovatie binnen de pensioensector, nudging en het draagvlak voor herziening van het pensioenstelsel.

Geef mensen een duwtje in de rug…

Het Engelse nudge / nudging betekent ‘een duwtje in de rug geven’, ‘een zetje geven’, oftewel ‘stimuleren’. Hierbij wordt gedoeld op vormen van sturing waarin bewust wordt ingespeeld op de beperkte rationaliteit van mensen. Doel is om hen een ‘duwtje’ te geven in de richting van gewenst gedrag, maar zonder dat hen de mogelijkheid wordt ontnomen om desgewenst anders te kiezen. Het grote voordeel van nudging is dat tegen relatief lage kosten een potentieel groot effect kan worden bereikt zonder dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid die mensen hebben. Daarbij wordt dwang vermeden. Nudging werkt goed bij besluiten met uitgestelde consequenties, bij complexe, zeldzame of overweldigende besluiten en bij besluiten met weinig feedback.
1) Download: Nudging & de Nederlandse pensioenconsument

Kan big data ons keuzegedrag sturen?

Alleen wanneer er vertrouwen is in de wijze waarop data worden gebruikt door pensioenuitvoerders, en in wat zij ‘beloven’ ten aanzien van privacy, is het mogelijk om de potentie van big data en de ontsluiting daarvan volledig te benutten om door middel van nudgen waarde te creëren voor deelnemers. Transparantie en de overtuiging dat de pensioenuitvoerder doet wat zij belooft is daarbij essentieel.
2) Download: Kan big data ons keuzegedrag sturen?

Innovatie

De consument heeft behoefte aan inzicht zodat hij tijdig weloverwogen financiële keuzes kan maken. Innovatie zou hierbij kunnen helpen door het integreren van data en door het vertalen van complexe materie in keuzemogelijkheden. Toch lijkt het erop dat innovatie, die zich richt op klantbediening, moeilijk tot stand komt in de pensioensector. In elk geval breken de huidige innovatieve initiatieven niet door in de markt.
3) Download: Innovatie binnen de pensioensector verdient aandacht van alle actoren binnen het stelsel

Keuzevrijheid

Een vergaande vorm van keuzevrijheid is om het individu zelf een pensioenuitvoerder te laten kiezen. Voorstanders geloven dat vrije keuze van pensioenuitvoerder mensen veel beter in staat stelt om in te spelen op hun eigen wensen en behoeften. Tegenstanders zijn ervan overtuigd dat een dergelijk stelsel complex en duur zal zijn en dat vrije keuze ten koste gaat van het pensioenresultaat.
4) Download: Keuzevrijheid van pensioenuitvoerder: een Nederlands model

Aanbieders

De Wvp introduceert voor de deelnemer die een beschikbare premieregeling heeft de mogelijkheid om te kiezen tussen een vastgestelde of een variabele pensioenuitkering.
Echter is uit wetenschappelijk onderzoek bekend dat deelnemers moeite hebben met het maken van keuzes en het begrijpen van risico’s.
5) Download: Wat kunnen Aegon en andere pensioenaanbieders leren van het keuzegedrag bij uitkerende beleggingspensioenen?

Draagvlak

Het betrekken van tegenstanders bij het beleidsproces, compenseren van verliezers en de tijd nemen voor transities dragen ook bij aan de effectiviteit van beleidsherzieningen.
6) Download: Het draagvlak voor herziening van het Pensioenstelsel

Bron: Netspar

Modules & dossiers

Opvoerdatum

09 nov 2017

Laatst gewijzigd

09 nov 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1