Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
15 nov 2017 Nieuws

Nieuwe bewoners krijgen niet altijd alle sleutels

Bijna 40% van de nieuwe eigenaren van een koophuis denkt niet alle sleutels te hebben ontvangen bij de overdracht van de woning. Met ongeveer 30% scoren nieuwe huurhuisbewoners op dit punt iets lager. Hoewel de meerderheid van de nieuwe bewoners van een koop- of huurhuis er dus voldoende op vertrouwt alle sleutels van de vorige eigenaar of huisbaas te hebben ontvangen, is gemiddeld eenderde heel wat wantrouwender. Er zijn duidelijke provinciale verschillen. Ook leeftijd speelt een rol: hoe ouder, hoe wantrouwiger men aankijkt tegen een volledige sleuteloverdracht. Op de vraag of men zelf nog sleutels van vorige woningen heeft, is dat bij 1 op de 5 personen het geval. Het gaat dan om gemiddeld 3 sleutels.*). Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Overdracht

“Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je gaat er bij een sleuteloverdracht eigenlijk gewoon van uit dat je alle uitgegeven sleutels van de vorige bewoner krijgt. Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners 2 sleutels aan derden. Denk daarbij aan (uitwonende) kind(eren) (46%), buren (37%) en (schoon)ouders (41%). Bij een verhuizing komen die dus veelal niet altijd allemaal retour”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. “Volgens ons is bij koophuizen een voorlichtende rol voor de aankoop­makelaar weggelegd; hij zou hier op moeten wijzen door nieuwe cilinders aan te bevelen. Door de cilinders bij alle sloten te vervangen, bestel je ze meteen gelijksluitend en heb je nog maar 1 sleutel nodig voor alle deuren. Neem dan ook de best beveiligde cilinder, voorzien van het SKG*** keurmerk.” Staal vervolgt: “Als je dan toch met je sloten bezig bent, controleer dan tevens je deurbeslag en het slot zelf. Met de eenvoudig te gebruiken InbraakPreventieCheck op www.inbraakmislukt.nl is die controle zo uitgevoerd.”

In het onderzoek is daarom ook gevraagd of men na een mogelijke verhuizing het plan zou opvatten om direct of op korte termijn een ander slot te (laten) plaatsen. Maar liefst 55% geeft aan dat te doen. Als men eerder een inbraak(poging) heeft meegemaakt, zouden 2 op de 3 verhuizenden nieuwe sloten laten plaatsen.

Opvallende verschillen

Waar gemiddeld 34,5% van de respondenten denkt niet alle sleutels te hebben gekregen, ligt dat wantrouwen in Drenthe (47,1%) en Limburg (41,2%) een stuk hoger. In Friesland (19,1), Overijssel (25%) en Zeeland (24,8%) is men juist beter van vertrouwen. Onder de 30 jaar heeft men ook meer vertrouwen in een volledige sleuteloverdracht (29,6%). Hoe ouder men wordt, hoe groter het wantrouwen. Vijftigplussers denken in 2 op de 5 (41,3%) gevallen niet alle sleutels gekregen te hebben.

Opvallend is dat respondenten met een hoger inkomen veel vaker (59%) een sleutel geven aan hun (schoon)ouders, dan mensen met een lager inkomen (18%). Die laatste groep geeft op zijn beurt weer veelvuldiger (64,9%) een sleutel aan de kind(eren) ten opzichte van mensen met een hoger inkomen (29,7%).

Eigenaren van een koopwoning geven frequenter (43,1%) een sleutel aan hun buren dan bewoners van een huurwoning (25,8%).

 

Bron: NIPW

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 nov 2017

Laatst gewijzigd

15 nov 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.