Voor een deel kunnen consumenten extra premie over hebben voor hun polis, bijvoorbeeld omdat ze merktrouw zijn. Daarnaast zien we factoren die wijzen op een verstoord keuzeproces: schijndifferentiatie, zoekkosten, gebrekkige informatievoorziening, en grenzen aan hoeveel informatie consumenten kunnen en willen verwerken. Informatie verwerken is kostbaar en moeilijk, vooral wanneer verschillen worden uitvergroot of informatie onjuist is. Ook spelen gedragsvalkuilen of angst om niet dezelfde zorg vergoed te krijgen een rol. Dit kan ertoe leiden dat consumenten niet in actie komen en meer betalen dan nodig.
Suboptimale keuzes door zorgverzekerden kunnen deels verklaard worden door – al dan niet gepercipieerde – ondoorzichtigheid en complexiteit in de zorgverzekeringsmarkt.
In een eerder onderzoek (pdf, 37 pagina's) dat is uitgevoerd in opdracht van de ACM in 2014 geeft 62% van de respondenten aan het (helemaal) eens te zijn met de stelling ‘Met zoveel verschillende zorgverzekeringen en –pakketten zie ik door de bomen het bos niet meer’. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat zeven op de tien zorgverzekerden vindt dat zorgverzekeringen vergelijken te veel tijd kost. En zes op de tien verzekerden geeft aan het lastig te vinden om de eigen polis te vergelijken met die van andere verzekeringen.
De toezichthouders ontvangen graag input op het concept-rapport (pdf, 63 pagina's) en starten een openbare consultatie. De consultatie staat voor iedereen open, voor consumenten én organisaties. U heeft tot 31 januari om te reageren via het emailadres consultatiezorgverzekeringen@acm.nl. Uw reactie wordt gebruikt voor het opstellen van het eindrapport, maar uw reactie wordt niet openbaar gemaakt. De vragen voor deze openbare consultatie zijn:
* Hier vindt u de dataset en code die gebruikt zijn voor het onderzoek
Bron: ACM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99