Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
16 jan 2018 Nieuws

AP adviseert over wetgeving (PSD2)

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op verzoek van de minister van Financiën geadviseerd over het ontwerp van het Implementatiebesluit herziene richtlijn betaaldiensten. Mede met dit besluit kan een nieuwe Europese richtlijn over betaaldiensten omgezet worden in Nederlandse wetgeving.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De ontwerpversie van het besluit houdt niet op de juiste wijze rekening met nieuwe Europese privacyregels, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AP adviseert dan ook de ontwerpversie te herzien.

De herziene richtlijn betaaldiensten is ook wel bekend als de tweede Payment Services Directive, PSD2. Doel van deze richtlijn is innovatieve mobiele en internetbetalingsdiensten te bevorderen en consumentenrechten te versterken. In Europa gaan overal dezelfde regels gelden. Dat maakt het eenvoudiger om deze diensten aan te bieden en te gebruiken.
De AP is bij de PSD2 betrokken als toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens.

1 of 2 toezichthouders?

De AP wordt de toezichthouder op de AVG in Nederland. Het Implementatiebesluit stelt voor het toezicht op de bescherming van persoonsgegevens op de specifieke bepalingen van PSD2 onder te brengen bij een andere toezichthouder, namelijk De Nederlandsche Bank.
Aanbieders van betaaldiensten moeten straks zowel aan de AVG als aan de regels van PSD2 voldoen. De AP adviseert daarom het gehele toezicht op de bescherming van persoonsgegevens in het kader van betaaldiensten onder te brengen bij één toezichthouder, namelijk de AP.

 

Bron: AP

Lees ook…

Veelgestelde vragen en antwoorden PSD2

Er komt meer ruimte voor nieuwe innovatieve betaaldiensten in Nederland. Dat is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving die door minister Dijsselbloem en minister Blok is omgezet in een Nederlands wetsvoorstel, dat is ingediend bij de Tweede Kamer.

Als download is er een document beschikbaar met veelgestelde vragen en antwoorden bij de vertraging van de implementatie van PSD2 in Nederlandse wetgeving.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 jan 2018

Laatst gewijzigd

16 jan 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.