Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
22 jan 2018 Nieuws

In eigen beheer verzekerd pensioen ex-partner afkopen of omzetten in oudedagsverplichting mogelijk?

De ex-partner van een dga heeft bij echtscheiding recht gekregen op uitbetaling van een deel van de uitkeringen van het ouderdomspensioen van de dga (pensioenverevening als bedoeld in artikel 2 van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS)). Daarnaast heeft de ex-partner een aanspraak op een bijzonder partnerpensioen in de zin van artikel 3a WVPS verkregen. De pensioenaanspraken van de dga en de ex-partner zijn volledig in eigen beheer verzekerd.

Kan de ex-partner het recht op uitbetaling van een deel van de uitkeringen van het ouderdomspensioen en/of de aanspraak op bijzonder partnerpensioen zelf afkopen of omzetten in een ODV?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Recht op uitbetaling deel uitkeringen ouderdomspensioen

Volgens artikel 38n, tweede lid, Wet LB kan alleen een in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraak worden afgekocht of omgezet in een ODV. Het recht op uitbetaling van een deel van de uitkeringen van het ouderdomspensioen van de dga is geen eigen pensioenaanspraak van de ex-partner. De ex-partner kan het recht op gedeeltelijke uitbetaling van de ouderdomspensioenuitkeringen dan ook niet afkopen of omzetten in een ODV. De aanspraak op ouderdomspensioen is een pensioenaanspraak van de dga. Alleen de dga kan de in eigen beheer verzekerde aanspraak op ouderdomspensioen afkopen of omzetten in een ODV. Op grond van artikel 38n, vierde lid, Wet LB is afkopen of omzetten in een ODV alleen mogelijk met schriftelijke instemming van de ex-partner.

Aanspraak op bijzonder partnerpensioen

De aanspraak op bijzonder partnerpensioen is een eigen pensioenaanspraak van de ex-partner. De ex-partner kan de in eigen beheer verzekerde aanspraak op bijzonder partnerpensioen met toepassing van artikel 38n, tweede lid, Wet LB afkopen of omzetten in een ODV.

Eigen pensioenaanspraak ex-partner na conversie

Volgens artikel 5 WVPS is het mogelijk om overeen te komen dat de ex-partner bij echtscheiding een eigen recht op ouderdomspensioen verkrijgt in plaats van een recht op uitbetaling van een deel van de uitkeringen van het ouderdomspensioen en een aanspraak op bijzonder partnerpensioen (conversie). De ex-partner kan de door conversie verkregen, in eigen beheer verzekerde eigen pensioenaanspraak met toepassing van artikel 38n, tweede lid, Wet LB afkopen of omzetten in een ODV.

 

Bron: Belastingdienst

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 jan 2018

Laatst gewijzigd

22 jan 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.