Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 jan 2018 Nieuws

Keuzevrijheid in pensioen

In een Netspar publicatie wordt aan de hand van een neuromarketingonderzoek ingegaan op de vraag of pensioenkeuzes wenselijk zijn. Het onderzoek laat zien dat deelnemers het intuïtief fijner vinden als pensioen voor hen geregeld wordt en zij geen keuzes hoeven te maken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Wanneer de onderzoekers echter bekijken hoe deelnemers de pensioenopties waarderen waarvoor ze zelf hebben gekozen – vergeleken met automatisch geregelde pensioenopties – dan zien de onderzoekers dat zij hun zelfgekozen pensioenopties intuïtief beter waarderen. Het feit dat de intuïtieve en emotionele reactie van deelnemers op pensioenkeuzes aanvankelijk relatief negatief is, kan een belangrijke verklarende factor zijn voor het lage gebruik van keuzemogelijkheden.

Het aanbieden van pensioenkeuzes kan een positief effect hebben, namelijk een onbewuste / intuïtieve hogere waardering van het verkregen pensioen. Om dit effect te realiseren is het belangrijk dat pensioenfondsen en uitvoerders deelnemers stimuleren om keuzes te maken en hen daarbij helpen.

Drie onderzoeksvragen die worden behandeld:
1) Hoe reageren deelnemers intuïtief en emotioneel op pensioenkeuzes, vergeleken met automatisch geregelde pensioenen?
2) Hoe waarderen deelnemers intuïtief pensioenopties waarvoor ze zelf hebben gekozen – vergeleken met pensioenopties die automatisch voor hen zijn geregeld?
3) Welke pensioenkeuzes worden intuïtief het beste gewaardeerd?

Download: "Keuzevrijheid in pensioen: ons brein wil niet kiezen, maar wel gekozen hebben" (pdf, 44 pagina's)


Bron: Netspar

Lees ook…

Kan big data ons keuzegedrag sturen?

In een aantal papers (6) van Netspar wordt ingegaan op Big data, keuzevrijheid, innovatie binnen de pensioensector, nudging en het draagvlak voor herziening van het pensioenstelsel.

AFM onderzoek 'Leengedrag'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde het rapport ‘Leengedrag onder de loep’. De resultaten van deze gedragswetenschappelijk analyse geven aanbieders van krediet concrete inzichten om aanpassingen in de keuzeomgeving verder te onderzoeken, zodat consumenten voor hen beter passende beslissingen kunnen nemen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 jan 2018

Laatst gewijzigd

30 jan 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.