De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in haar meest recente Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) in oktober 2017 aandacht besteed aan de problematiek met betrekking tot het hoge aandeel aflossingsvrije hypotheken in Nederland. Uit het onderzoek van DNB blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse hypotheekschuld bestaat uit leningen waarop niet regulier wordt afgelost.
Verder blijkt uit het OFS dat de aflossingsvrije schuld de afgelopen jaren gemiddeld met circa 2 procent per jaar daalde, mede als gevolg van vrijwillige aflossingen. De totale aflossingsvrije schuld is sinds 2013 met ruim 30 miljard euro gedaald, en bedraagt op dit moment nog circa 340 miljard euro.
Hoewel de aflossingsvrije schuld gestaag afneemt, beschikt een deel van de betreffende huishoudens mogelijk niet over voldoende financiële middelen om hun schuld voor of op de einddatum af te lossen. Het is uiteraard niet zo dat alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek in de praktijk een probleem zullen hebben. Dit hangt onder andere af van de individuele vermogenspositie en het inkomen van de klant. Dit stelt klanten in staat de hypotheek tussentijds (gedeeltelijk) af te lossen, of op de einddatum een nieuwe hypotheek aan te gaan.
Het identificeren van mogelijke toekomstige problemen voor consumenten bij het aflopen van aflossingsvrije hypotheken vind ik een belangrijke exercitie. Ook op het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), waar de toezichthouders, het ministerie van Financiën en het Centraal Plan Bureau spreken over risico’s op de financiële markten, is in november 2017 over mogelijke risico’s met betrekking tot aflossingsvrije hypotheken gesproken. Het FSC heeft alle kredietverstrekkers opgeroepen een gerichte aanpak te ontwikkelen waarbij de meest risicovolle klanten met een (volledige) aflossingsvrije hypotheek in kaart worden gebracht en partijen zich inzetten om deze klanten te activeren. Het FSC verwacht dat de sector het ontwikkelen van een dergelijke aanpak voortvarend oppakt en waar mogelijk best practices opstelt. De toezichthouders zullen de voortgang hiervan monitoren.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99