MijnFintool

Nieuws

RDW verwijdert 50.000 onjuiste tellerstanden

Van ongeveer 50.000 voertuigen verwijdert de RDW de tellerstand die vanwege een typefout een onverklaarbare piek in de reeks kilometerstanden veroorzaakt. De meeste van die voertuigen krijgen nu het oordeel ‘logisch’. Dat meldt RDW.

De ingreep vermindert het aantal voertuigen dat onterecht met een onlogische reeks van tellerstanden geregistreerd staat. Met het herstellen van de tellerstanden komt de RDW tegemoet aan een verzoek van de voertuigbranche.

Tellerrapport

De eigenaar/houder krijgt een brief dat een tellerstand van zijn voertuig is verwijderd. Daarbij ontvangt hij als service een tellerrapport, zodat hij kan zien welke tellerstanden er voor zijn voertuig geregistreerd zijn. De eigenaren kunnen hun voertuig met een zogeheten NAP-label op occasionsites zetten. Dat kon eerst niet, omdat dat alleen voorbehouden is aan voertuigen met een oplopende reeks tellerstanden.

Onjuiste tellerstanden

Duizenden voertuigbedrijven registreren tellerstanden om te voorkomen dat kilometertellers teruggedraaid worden. Van de ruim 9,5 miljoen voertuigen waarvan een tellerstand is geregistreerd, hebben 193.000 (2,0%) een onlogische reeks. Daarnaast zijn er nog 400.000 (4,2%) voertuigen waarvoor vóór 2014 door de stichting NAP een onlogische stand is vastgesteld. Deze voertuigen krijgen geen oordeel van de RDW. Een deel van de onlogische reeksen wordt veroorzaakt door één tellerstand in de reeks die overduidelijk onjuist is. Het gaat bijvoorbeeld om voertuigen met tellerstanden die in 8 jaar geleidelijk oplopen tot 400.000 km met daartussen één uitschieter van 900.000 km. Waarschijnlijk is een typefout gemaakt bij het invoeren van de stand.

Eigenaar op de hoogte

De eigenaar/houder krijgt een brief dat een tellerstand van zijn voertuig is verwijderd. Daarbij ontvangt hij als service een tellerrapport, zodat hij kan zien welke tellerstanden er voor zijn voertuig geregistreerd zijn. Bovendien kunnen de eigenaren van de 8.000 kentekens zo zien waar in de reeks nog een trendbreuk zit. Zij kunnen daarna eventueel nog een correctieverzoek  bij de RDW doen.

Bron: RDW

Modules & dossiers

Opvoerdatum

08 feb 2018

Laatst gewijzigd

08 feb 2018

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1