MijnFintool

Nieuws

SVn introduceert Verzilverlening

Langer zelfstandig wonen staat hoog op de politieke agenda van Rijk, provincies en gemeenten. SVn introduceert na de Blijverslening nu de Verzilverlening. Wat houdt die precies in, welke behoefte vervult de lening en voor wie?

De Verzilverlening van SVn is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid van een modernere, comfortabelere en veiligere woning. In feite wordt met ‘stenen’ betaald. De lening wordt iedere maand hoger en de overwaarde lager.

Van Blijverslening naar Verzilverlening

“Ruim een jaar geleden introduceerde SVn de Blijverslening. Bedoeld om senioren die hun woning willen aanpassen, te helpen bij de financiering daarvan. Al in meer dan 70 gemeenten is de Blijverslening beschikbaar en wekelijks sluiten meer gemeenten aan.  Waar bestuurders vooruit kijken, zijn senioren zelf nog wat terughoudender. Dat is volgens mij een kwestie van tijd en bewustwording."

Lenen met stenen

“Met de Verzilverlening van de gemeente sluit een huiseigenaar een hypothecaire lening af, op basis van de overwaarde van het huis. De gemeente bepaalt waaraan de lening mag worden besteed. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor het maandelijks besteedbaar inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid van een modernere, comfortabelere en veiligere woning. In feite wordt met ‘stenen’ betaald.”

Rente en aflossing

Voor de Verzilverlening betaalt u maandelijks geen rente en aflossing. Omdat de rente jaarlijks bij de schuldrest opgeteld wordt. Aan het einde van de looptijd, bij verkoop van uw woning of overlijden van de langstlevende schuldenaar moet de lening afgelost worden. De Verzilverlening heeft geen invloed op wat u maandelijks kan uitgeven. Bij verstrekking bedraagt de Verzilverlening niet meer dan 80% van de WOZ-waarde of de getaxeerde marktwaarde van het onderpand.

Box 1 of 3?

Verzilverlening wordt door SVn doorgegeven als een Box 3 hypotheek. Daarmee is de rente niet fiscaal aftrekbaar en de schuld valt in Box 3.

[Redactie Fintool: dit geldt dan ook voor de notariskosten, taxatiekosten en hypotheek advieskosten. Mogelijk wel dempend effect op te betalen vermogensrendementsheffing vanwege box 3 schuld - onder aftrek van schuldendrempel van €3.000 p/p. Daar staat tegenover dat mogelijk niet aan criteria vanuit gemeente voldaan wordt vanwege overig aanwezig vermogen.]

Bron: SVn

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1