Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
29 mrt 2018 Nieuws

Opbouw vermogens huishoudens

Huishoudens met een eigen woning hebben hogere netto vermogens dan huurders, zelfs bij vergelijkbare inkomens en leeftijden. Bij vergelijkbare groepen (wat leeftijd en inkomen betreft) bouwen de huurders minder netto vermogen op dan huishoudens met een eigen woning.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Huurders versus huiseigenaar

De verschillen zijn groot; voor 60-jarigen met een mediaan inkomen is het gemiddelde netto vermogen van kopers 600 duizend euro en van huurders gemiddeld 300 duizend euro (inclusief pensioenvermogen).

Buffer

Een grote groep huishoudens heeft weinig financieel vermogen (liquide buffers). Dit geldt niet alleen voor huishoudens met lage inkomens en vermogens, maar ook voor een deel van de huishoudens met hoge inkomens, veel overwaarde in de eigen woning en hoge pensioenvermogens.

Werknemers versus zelfstandigen

Zelfstandigen blijken meer vermogen op te bouwen dan werknemers, bij een vergelijkbaar bruto inkomen en leeftijd. Dit zit vooral in de eigen woning en in extra financieel vermogen. Zonder de pensioenverplichting kiezen de zelfstandige huishoudens voor vergelijkbare of zelfs hogere vermogensopbouw dan werknemers. Wel zijn zelfstandigen minder verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Bovendien zal door extra aftrek het netto inkomen hoger zijn, bij hetzelfde bruto inkomen. Mogelijk zijn de hogere huizenvermogens van zelfstandigen onvoldoende om na pensionering het inkomen op peil te houden, het is ook minder eenvoudig liquide te maken.

Download: "De verscheidenheid van vermogens van huishoudens" (pdf, 50 pagina's)


Bron: CPB

Lees ook…

Publicatie vermogensgeneratie

In een rapport van het EIB wordt ingegaan op de mogelijke ontwikkelingen van het vermogen en inkomen van de toekomstige generatie ouderen.

Rekenmodel: ontsparen

Naar aanleiding van een verzoek van een Fintool abonnee, is een extra rekenmodel (ontsparen_inflatie) gemaakt, rekening houdend met inflatie en vermogensrendementsheffing. Rekenmodel om eenvoudig inzichtelijk te maken hoe lang men kan interen op een aanwezig spaarsaldo, waarbij opnames voor levensonderhoud en opnames voor woonlastenverlichting ingevuld kunnen worden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 mrt 2018

Laatst gewijzigd

29 mrt 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.