Het UWV heeft een vergelijking gemaakt van het beroep op de WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) bij publiek verzekerde werkgevers en eigenrisicodragers. Voor beide groepen werkgevers is de WGA-instroom en –uitstroom in kaart gebracht.
De belangrijkste bevindingen zijn:
Er is geen verschil in het WGA-instroompercentage tussen werknemers van publiek verzekerde werkgevers en eigenrisicodragers.
Werknemers van eigenrisicodragers verblijven wel korter in de WGA. Ze stromen veel vaker door naar de IVA (Inkomensverzekering volledig arbeidsongeschikten) en ook verlaten ze iets vaker de uitkering vanwege herstel.
De Nota Premievaststelling Sectorfondsen 2018 beschrijft de sectoraal gedifferentieerde premies voor 2018. Met deze premies betalen werkgevers binnen een sector de eerste half jaar van de WW-lasten en een klein stukje Ziektewet- en WGA-staartlasten van eigenrisicodragers. De sterkste toename van de sectorpremie zit in de bankensector.
In een brief schrijft minister Asscher aan de Tweede Kamer over een reparatieregeling die de regering wil treffen voor werkgevers die in 2017 eigenrisicodrager voor de WGA hadden willen blijven, maar waarvan tegen hun wens toch het eigenrisicodragerschap is beëindigd. Deze regeling zal worden opgenomen in een nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2018.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.