Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 apr 2018 Nieuws

Aangifte schenkbelasting 2017

Hebt u aangifte schenkbelasting gedaan vanwege een schenking die u in 2017 hebt gekregen? Dan ontvangt u uw aanslag schenkbelasting later dan gebruikelijk.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Wanneer krijgt u uw definitieve aanslag?

Hebt u in de aangifte niet om een vrijstelling voor de eigen woning gevraagd? Dan krijgt u uw definitieve aanslag eind 2019.

Hebt u in uw aangifte wel om een vrijstelling voor een koophuis gevraagd? Dan ontvangt u uw definitieve aanslag uiterlijk in 2021.

Eerst een voorlopige aanslag schenkbelasting

Voordat u uw definitieve aanslag ontvangt, krijgt u van ons een voorlopige aanslag. Of  mogelijk hebt u die al ontvangen.  Wij hebben daarin overgenomen wat u in uw aangifte hebt ingevuld.

Waarom krijgt u uw aanslag later?

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om het mogelijk te maken online aangifte schenkbelasting te doen. Dat is gelukt en u kunt sinds 2017 aangifte doen in Mijn Belastingdienst.

Tegelijkertijd hebben wij een nieuw automatiseringssysteem ontwikkeld om uw ingestuurde aangifte te verwerken. Helaas hebben wij daarbij te maken gehad met tegenslag. Onze medewerkers kunnen nog niet optimaal gebruik maken van het nieuwe systeem. En daardoor kunnen zij uw aangifte minder snel controleren dan we gehoopt hadden.

Daar komt bij dat als u om een vrijstelling voor de eigen woning hebt gevraagd, u het bedrag verspreid over 3 jaar mag besteden. Wij controleren pas na afloop van die 3 jaar of is voldaan aan alle voorwaarden voor de vrijstelling. En daarom ontvangt u in dat geval ook pas uiterlijk in 2021 de definitieve aanslag.

De Belastingdienst doet haar best om iedereen die aangifte heeft gedaan ook per brief te informeren over de vertraging.

 

Bron: Belastingdienst

Lees ook…

Wijzigingsbesluit Schenk- en erfbelasting

Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt bevestigd dat bij genoemde voorbeelden geen schenkbelasting is verschuldigd bij het aangaan van een huwelijk of het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden.

Rechtspraak: correctie onjuiste aanslag schenkbelasting mogelijk?

Bij het invoeren van de gegevens in het geautomatiseerde systeem van de Belastingdienst heeft een administratief medewerker als verkrijging niet het in de aangifte vermelde bedrag van € 37.713.473 maar € 37.713 ingevoerd. Dit heeft geleid tot het opleggen van een aanslag schenkbelasting van € 3.268. De dagtekening van de aanslag is 2 juli 2013. Het aanslagbiljet vermeldt: “Deze definitieve aanslag is vastgesteld overeenkomstig de aangifte”. De inspecteur heeft geconstateerd dat de aanslag schenkbelasting naar een te laag bedrag is vastgesteld en heeft met dagtekening 29 juli 2014 aan belanghebbende een navorderingsaanslag opgelegd naar een verkrijging van € 37.713.473, resulterende in € 7.539.117 aan schenkbelasting.

Rekenhulp Schenkbelasting

Wilt u nagaan hoeveel schenkbelasting u moet betalen over een schenking? Gebruik dan de rekenhulp schenkbelasting.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.