MijnFintool

Nieuws

Wijziging huwelijksvermogensrecht

Al enige jaren is het ministerie van Justitie bezig met een grote vernieuwingsoperatie in het huwelijksvermogensrecht. Dit is van belang voor bijna alle Nederlanders omdat iedereen wel persoonlijke of zakelijke relaties met getrouwde mensen heeft, aldus brancheorganisatie Netwerknotarissen.

Een van de wijzigingen die is voorgesteld, is de wijziging van algehele gemeenschap van goederen: de regels die gelden voor de verdeling van de spullen tussen getrouwde mensen als er geen huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt. De meest in het oog springende verandering is wat er gebeurt met erfenissen.

 

Tot nu toe is het zo dat erfenissen automatisch in de gemeenschap van goederen vallen en dus eigendom worden van beide echtgenoten, ieder voor de helft. Als de erfgenaam en zijn echtgeno(o)t(e) ooit zouden scheiden dan moet de erfenis worden gedeeld. Dit kan slechts worden voorkomen als degene die is overleden een testament had gemaakt met een uitsluitings- of privéclausule. Door in het testament zo’n clausule op te nemen, wordt bereikt dat alleen de erfgenaam eigenaar wordt.

 

Onderdeel van de voorgestelde wijziging is nu dat een erfenis niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen valt. Betekent dat nu dat er nooit meer een uitsluitingsclausule opgenomen hoeft te worden in een testament? Zoals de wetgeving er nu uitziet waarschijnlijk niet. Het blijft namelijk mogelijk voor echtgenoten om zelf te besluiten om erfenissen wel gemeenschappelijk eigendom te maken.

 

In de Kennisbank vindt u ook informatie over het Huwelijksvermogensrecht.

 

Bron: NetwerkNotarissen, 01-12-2004

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

01 dec 2004

Laatst gewijzigd

01 dec 2004

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1