MijnFintool

Nieuws

Verhuis- en slaagkansen

Dit rapport onderzoekt in hoeverre mensen met een verhuiswens ook daadwerkelijk verhuizen, of zij daarbij hun woonwensen waarmaken en hoe dit verschilt tussen verschillende groepen.

In dit rapport is onderzocht in hoeverre degenen met een verhuiswens ook daadwerkelijk verhuizen, hun woonwensen waarmaken en hoe dit verschilt tussen verschillende groepen. Hierbij is gekeken naar bijvoorbeeld de rol van leeftijd, samenstelling van het huishouden, inkomen, positie op de woningmarkt en het verhuismotief. Tevens zijn de spontane verhuizers – die aanvankelijk geen verhuiswens hadden, maar toch zijn verhuisd – in kaart gebracht. Elk jaar verhuizen binnen Nederland gemiddeld ongeveer 1,6 miljoen mensen om uiteenlopende redenen.

De verhuiskansen verschillen ook tussen groepen met verschillende verhuismotieven.

  • Starters die vanuit een niet-woning – vaak (studenten)kamers – naar een zelfstandige woning willen verhuizen hebben de grootste verhuiskans; doorstromers uit een koopwoning de kleinste kans.
  • Personen die wel al een eigen huishouden vormen maar niet een zelfstandige woning bewonen, hebben kennelijk vaak een urgente verhuiswens, bijvoorbeeld vanwege een aflopend tijdelijk huurcontract.
  • Starters vanuit een niet-woning realiseren vaker hun verhuiswens dan starters vanuit het ouderlijk huis.
  • Doorstromers uit de koop hebben vaak een minder urgente verhuiswens. Als namelijk alleen gekeken wordt naar beslist verhuisgeneigden dan wordt het verschil tussen doorstromers uit de koop en andere categorieën al kleiner.
  • Personen die willen verhuizen omdat ze gaan samenwonen of scheiden hebben de grootste verhuiskans; een betere woning of woonomgeving als belangrijkste motief leidt duidelijk minder vaak tot een verhuizing.
  • Verhuisgeneigden die ontevreden zijn over de woning hebben een grotere kans om te verhuizen dan personen die tevreden zijn. Dat gaat echter niet meer op voor de beslist verhuisgeneigden.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

01 mei 2018

Laatst gewijzigd

01 mei 2018

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1