Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
2 mei 2018 Nieuws

Besluit analyse vakbekwaamheidsbouwwerk (internetconsultatie)

Dit besluit wijzigt het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) in verband met het doorvoeren van de aanbevelingen die het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) heeft gedaan naar aanleiding van de analyse van het vakbekwaamheidsbouwwerk.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Klik hier voor de internetconsultatie.

Doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen

Bij de inrichting van het vakbekwaamheidsbouwwerk is de scheiding tussen de modules vermogen en pensioen getrokken bij pensioenproducten voor de werkgever of die de werkgever voor zijn werknemers afsluit. Alles wat verband houdt met de werkgever valt onder de module pensioen en alles wat verband houdt met de werknemer valt onder de module vermogen. Een advies aan een werknemer die een expirerend pensioen heeft op basis van een premieovereenkomst of een kapitaalovereenkomst viel daarmee onder beroepskwalificatie Adviseur vermogen omdat de werknemer zelf verzekeringnemer is van het direct ingaande pensioen. In de praktijk betreft de aankoop van een variabele of vaste uitkering uit een kapitaalovereenkomst of premieovereenkomst als bedoeld in artikel 1 van de Pensioenwet (doorbeleggen bij expiratie van een pensioenuitkering) een complex onderwerp waarbij reeds ruim voor de expiratiedatum de keuze moet worden gemaakt wat er in de toekomst met de uitkering gaat gebeuren. Met de huidige eind- en toetstermen van de module Vermogen beschikt de adviseur Vermogen echter niet over voldoende kennis om hierover passend te adviseren. De eind- en toetstermen van de module Pensioen sluiten daarentegen wel goed aan om hierover te adviseren. In de praktijk is de adviseur Pensioen vaak ook al betrokken. Om die reden is ervoor gekozen om de definitie van pensioen aan te passen zodat advies over het doorbeleggen bij expiratie van een pensioenuitkering onder het domein van de adviseur Pensioen komt te vallen.

PE-examen CK

Omdat per 1 april 2019 de Adviseur hypothecair krediet mag adviseren over zowel Consumptief krediet als Hypothecair krediet, kan een adviseur met de beroepskwalificaties Consumptief krediet en Hypothecair krediet er vooruitlopend op deze wijziging voor kiezen om alleen zijn beroepskwalificatie Hypothecair krediet middels een PE-examen bij te houden. Dit betekent wel dat de adviesbevoegdheid van de beroepskwalificatie Consumptief krediet per 1 april 2019 vervalt. Het is aan de adviseur om al dan niet op deze wijziging vooruit te lopen.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 mei 2018

Laatst gewijzigd

2 mei 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.