“Tijdens de crisis was de lening vooral goed nieuws voor mensen die hun huis wilden verkopen”, legt M. Buddingh (relatiemanager SVn) uit. Dankzij de Starterslening kwam de financiering toch rond en kon de verkoop doorgaan.” Daarom werd in sommige gemeenten een verkopersbijdrage gevraagd. “De verkoper droeg zo bij het financieren van de lening.” Verkopers zijn niet meer bereid om mee te betalen. “Sterker nog: Zij kiezen eerder voor een koper die geen Starterslening nodig heeft.” Ook voor gemeenten is de verkopersbijdrage tegenwoordig minder nodig. “Het is voor overheden nu, anders dan een paar jaar geleden, makkelijker geld te lenen.”
De meeste gemeenten vragen inmiddels geen verkopersbijdrage meer. “In een handjevol gemeenten is de bijdrage aan de verkopende partij echter blijven bestaan”, weet Buddingh. Dat is velen een doorn in het oog, blijkt uit klantonderzoek van SVn. “Vaak belasten verkopers de bijdrage die zij moeten betalen door aan de koper. Daar help je de starter natuurlijk niet mee. Verschillende financieel adviseurs geven dan ook aan dat zij de Starterslening niet meer meenemen in hun advies, vanwege de verkopersbijdrage.”
SVn roept gemeenten op om zo snel mogelijk te stoppen met de verkopersbijdrage. “ Vanaf 1 oktober 2018 accepteren wij geen aanvragen meer wanneer een verkopersbijdrage wordt gevraagd.” Eerder deze maand zijn alle Deelnemers van SVn op de hoogte gebracht van dit besluit.
Bron: SVn
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99