Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
8 mei 2018 Nieuws

Kamerbrief eenmalig verhoogde schenkvrijstelling

In een Kamerbrief reageert staatssecretaris M. Snel hoe de Belastingdienst omgaat met een herroeping van een eerdere schenking.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De wijze waarop de Belastingdienst omgaat met een hernieuwd beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling na herroeping van een schenking is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Onder omstandigheden kan na herroeping een hernieuwd beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling worden gedaan.

Herroepelijke schenking

In de eerste plaats moet het gaan om een herroepelijke schenking. Een schenking is alleen herroepelijk als de herroepelijkheid expliciet door de schenker ten tijde van de schenking is bedongen. De bewijslast hiervoor ligt bij de belanghebbende.

Nietig

De herroeping van een herroepelijke schenking heeft geen terugwerkende kracht. Dit heeft strikt genomen tot gevolg dat het beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling niet wordt teruggenomen. Door de herroeping wordt de schenking op een later moment wel ongedaan gemaakt (bijvoorbeeld door terugstorting van het ontvangen bedrag).

Omdat de schenking hierdoor materieel gezien wordt teruggenomen, lijkt het redelijk om onder omstandigheden een hernieuwd beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling toe te staan ter zake van een nieuwe schenking, uiteraard mits daarbij weer aan de wettelijke vereisten voor toepassing van de vrijstelling wordt voldaan.

Fiscale optimalisatie

Een hernieuwd beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling zal niet worden gehonoreerd als de herroeping in overwegende mate is ingegeven door fiscale motieven. Met andere woorden als de herroeping tot doel heeft alsnog in aanmerking te komen voor een eenmalig verhoogde vrijstelling, of voor een hoger bedrag dan waarvoor eerst een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling is gedaan, wordt daarmee gehandeld in strijd met doel en strekking van de wet en wordt het hernieuwde beroep op de vrijstelling niet gehonoreerd.

Als een situatie als hierboven beschreven zich voordoet kan de belanghebbende zijn situatie ter beoordeling voorleggen aan de bevoegde inspecteur van de Belastingdienst.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 mei 2018

Laatst gewijzigd

8 mei 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.